Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

Åter hemkommen från Flugfiskemässan i stockholm

FiskehistorierSkapad av Kenneth mån, mars 15, 2010 13:11:50

Nyss hemkommen från flugfiskemässan sitter jag nu här och vila minna trötta fötterna och funderar på vad dessa dagar gav mig - och ja det känns att gå på en mässa i en och en halv dag vill jag lova. Mitt första spontana intryck från mässan på vägen hem var att det var en bra och trevlig mässa med många spännande nyheter framföralt på spö sidan – duktiga flugbindare och trevliga föredrag - men känslan av att det saknas något kunde ändå inte släppa.

Mitt mål med att köra femtio mil fram och åter var inte så mycket att köpa en massa prylar utan mer att se och lära samt träffa intressanta personer och besöka de små företag som arbetar med det där lilla extra. Med erfarenhet av ett antal besök på flugfiskemässor i Kolding i Danmark – en liten trevlig liten flugfiske mässa – var möjligen kravet på Stockholmsmässan högt ställd – men ändå känslan av att det saknas något kan inte släppa.

Då jag ändå kom att köra 100 mil var mitt besökt på mässan både fredag em och lördag för att riktigt kunna insupa atmosfären. Mycket känns dock igen, de traditionella flugfiskeföretagen med rötter i Sverige och Norge fanns där, rullar spön, linor, olika former av flytetyg för flugfiske - ja, allt du kan önska dig.

Kastbanorna fanns där - den alltid närvarande veteranen min gode vän Gunnar Rask Nielsen var och demonstrerade sina spön - han ser lika ung ut som alltid.

Jag uppfattar flugfiskemässan i Stockholm inte som en riktig mässa utan mer som en ”krämare” plats där det säljs all sorts gammalt bröten än en mässa där nya företag och produkter kommer fram. Vist förekom det nya och gamla företag med spännande spön som gör allt för att jag som besökande skall få ut något av mitt besök - och vist var det kul att prata bort en stund eller få möjligheten att prova alla nya spön - men attan det var ändå en Kiviks marknads känsla jag körde hem med.

Jag undra om inte företag som Fly Dressing AB/ Vision gör ett misstag som enbart visar Visions prylar och lite flugbindning med ungdomar – i sig ett bra koncept - men vad jag saknar är att de duktiga flugbindare som de ändå har med sig på mässan mer borde visar och binder flugor med Fly Dressings stora sortiments men med nya spännande udda flugbindnings material till det där lilla extra. Hur attan skall jag som flugbindare annas få reda på vad de har för nyheter på hyllan och hur skall dessa produkter annas komma ut på marknaden.

Jag efterlyser även de där riktigt små företagen från Holland, Tyskland, England och Frankrike som marknadsför och säljer bra och spännande flugbindningsmaterial likt Kolding - i detta fall undrar jag om modellen och platsen för en mässa för oss flugfiskare är rätt – Jag misstänker att kostnaden för de riktigt små företagen är alldeles för höga.

Men vist det var kul att besöka flugbindar torget och se alla duktiga flugbindare som visade sina verk i en del fall fantastiska kreationer. Som exp. Charles Jardin, Chris Emmet och Chris Reeves från England, Martin Angnell och Håkan Karsnäs var otroligt duktiga men attan om inte Håkans vackra klassiska laxflugor var höjdpunkten för mig vid torget.

Måste även nämna Hans Lidmans sällskapets fantastiska arbeten kring Hans Lidmans livsverk och som hade en mindre monter och där jag naturligtvis inköpte en trevlig bok till min i dag redan diger samling.

Samma gäller montern som tidningen Flugfiske i Norden hade – en i mitt tycke riktigt bra tidning för oss flugfiskare – här blev det naturligtvis ett långt stopp för att slänga käft med Johan Klingberg och William Faulds. Det var extra kul att se hur duktig lilla Emma Lindgren var på flugbindandet i Flugfiske i Nordens monter där hon visade upp sin färdighet. Om man betänker att Emma endast har hållit på i mindre än ett år med sitt bindande dröjer det inte länge innan hon sitter med de andra proffsen på flugbindningstorget inom en snar framtid.

Så här efter det jag åter kommit hem känns det som att det kommer att dröja många år innan jag åter kommer att besöka denna mässa om inget nytt händer – nästa år blir det säkert åter Kolding och möjligen även en tur till England.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post94