Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

Carpe diem – fånga dagen.

FiskehistorierSkapad av Kenneth mån, augusti 19, 2013 14:40:22

Carpe diem – fånga dagen.

Ja detta ordspråk innehåller mycket klokhet vilket man oftast glömmer bort i vardagens slit eller lättja - vilket jag om inte för som nu på hösten börja fundera på. Det är redan mitten på augusti med andra ord fyra månader till jul och som vanligt har jag fiskat i mitt tycke allt för lite i sommar.

Mitt fiske har blivit Harr fiske i Dalarna för hela slanten i sommar vilket har var riktigt kul – att fånga en harr på torrfluga är riktigt kul. Men som vanligt är det ändå allt för sällan som man har den riktiga tur att få uppleva den där riktiga bra kläckningen – är det inte för mycket vatten så är det för varmt och soligt. – Och soligt har det verkligen varit för mig under min resa med husbilen till Dalarna i sommar – fem veckor och två regnskura – en vid Österdalälven och en på Öland.

Efter att jag kom hem har det varit mycket arbete på min altan i åter soligt väder – men nu ser det bättre ut. Arbetet med altanen är nästan klart och det har regnat en del så nu skall jag verkligen ”fånga dagen” och bege nig ut och fiska efter lax i våra älvar här i Halland.

Att vara på resande fot med husbilen under lång tid är en härligt avkoppling för en pensionär – att få stanna vid ett vackert vattendrag som Österdalsälven, Görälven eller Fuluälven är de bästa – sitta vi en eldstad och se vattnets vandring på väg till havet innebär att man glömmer tid och rum. – Att samtidigt som vid mitt stopp vid Fuluälven träffa på goda vänner som Jimmy och Lasse vilka jag lärt känna vid mitt fiske tidigare år i Görälven gör stunderna extra trevligt. Det är kul att prata om gamla minnen över en kopp kaffe och några starka droppa i goda vänners lag – men åter varför gör man inte detta oftare – varför ”fånga men inte dagen”.

Efter att jag kom hem var det en ny upplevelse som väntade – Landskamp i flugfiske efter regnbåge i Sunnedammen - Knäred. Tävlingen arrangerades av Sunnedams sportfiske anläggningen som en del av firandet av Fredan i Knäred för 400 hundra år sedan. Ja i mitt fall blev det inte så mycket fiskande då jag var en av lagledarna för det Svenska laget. Här kan jag stolt skriva att vi Svenskar var vinnare till både största fiske men även juniorpriset bärgades av oss. Dampriset vann däremot det Danska lagen och här var det en snapphane som bärgade denna fisk. Snapphanen var min dotter som innan tävlingen rymde startade över till Danskarna. Med andra ord om inte denna snapphane hade fiskat för Danskarna hade alla priser bärgats av oss Svenskar. Nu skall det ändå sägas att det inte var så mycket tävlande – utan det var en riktigt fredlig och kamratlig fiskedag vid Sunnedams fantastiska fiskeanläggning utanför Knäred.

Vid Jul och nyår 2011-2012 hade jag turen? - Att vinna ett flugspö i Fin som Ulf Löfdal skulle tillverka. Attan så kul var min tanke – skall bli kul att fiske med ett Bambu spö. Men - Inget hände från Ulfs sida innan jag ringde honom i maj 2012 och frågade hur det går med vinsten. ”Nja – du måste bestämma dig för vilket spö du önskar”. Ok – där gick sommarens fiske 2012 åt skogen med detta spö. Ulf kom hem till mig och jag fick prova fram vilket spö jag önskade samtidigt sa Ulv att han inte bygger spö under sommaren så leveransen kan tidigast ske under hösten 2012. Hösten kom inget spö från Ulf vilket innebar att jag ringde honom i september – ”Nej du förstår jag har sju spön på beställning som jag måste göra först”.

Efter många månaders väntan kändes det här fina pris som jag hade turen (?) att vinna i Fin som trogen prenumerant möjligen inte var så kul som jag först tyckte. Att vänta i ett och halvt år på att få sitt pris var inte det jag väntade mig i januari 2012. Men ändå lagom till min resa – med husbilen 2013 kom så mitt bambuspö – efter ett och ett halvt års väntan. Kul att ta med det på sommarens fiskeresa var min tank trots besvikelsen på den långa väntetiden. Det blev tre kvällas fiske med bambuspöet – orsaken var att Ulf hade monterat en holk av bambu på spöet som direkt svällde vid fiske på kvällen. Möjligen var det min önskan om ett vackert spö med en bambuholk som var orsaken – men inte fan skall man montera en holk av bambu som sväller på ett flugspö – detta borde Ulf förstå och upplysa mig om. Det blev således inget fiske med mitt vackra pris från Fin under sommaren 2013 heller – men året är inte slut utan när jag kom hem så lämnade jag omgående över spöfanskapet till min gode vän ”Hans” som nu har bytt ut bambuholken till en riktig ”Nikelsilver” holk – det skall bli intressant att få prova spöet under höstens fiske efter harr i Östedals – och Görälven.

Att ”Fånga dagen” gäller lika mycket i föreningslivet.– Jag är med i två föreningar – SFK Laxen och Falkenbergs Sändare amatörer. Två helt olika föreningstyper Sportfiske är mer en hobby med stor gemenskap medan amatörradio är en hobby som till mycket bedrivs ensam i sin kammare. Men även i dessa typer av föreningar gäller det ”Att fånga dagen” – just nu är det bra konditioner att prata med andra på radion då gäller det att passa på – samma gäller i sportfisket – nu är det vatten i våra älvar med andra ord gäller det att passa på att fiska. I föreningen ser vi hur tider förändras – Stora Holken ser inte ut som tidigare. Ungdomsverksamheten är det fart i. Nya frågor kommer och andra försvinner – även här i SFK Laxen gäller just ”Fånga dagen” ty gårdagen kommer aldrig åter. Det är lätt att se missmodigt på dagen men helt klart är att i morgon var dagen som gick inte så svart som den först såg ut.

Detta gäller även mitt nya bambuspö vilken jag tror att trots tidigare besvikelse jag kommer att får stor glädje av i framtiden.


Det här med ”Fånga dagen” gäller även med min hemsida – varför är det alltid så svårt att sätta sig ner och knåpa hop några rader. Skall man ha en hemsida bör man minst en gång i veckan lägga in något nytt – här måste jag bli mycket bättre att fånga dagen.

  • Kommentarer(1)//www.laxfiskaren.se/#post208