Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

Det blev ingen vindkraftparker vid Skedala, Åled och Hertered vilket är bra för lax och öring i Nissan. Kommunen säger nej.

FiskehistorierSkapad av Kenneth ons, mars 06, 2013 15:00:11

Det blev ingen vindkraftparker vid Skedala, Åled och Hertered vilket är bra för lax och öring i Nissan. Kommunen säger nej.

Med den föreslagna vindparken kunde värdefulla lekområden för Nissans lax och öring att spolieras. Efter den miljökonsekvensbeskrivningen som Stena Renewable AB hade tagit fram för de i dag föreslagna – nu stoppade 14 verken sades det att det är möjligt att helikopter kalka men till en fördyrad kostnad men till ett minsta avstånd på respektive verk av 300 meter vilket låter förhoppningsgivande för de värdefulla lekområdena för Nissans lax och öring - om inte det vore just för dessa fördyrande kostnader. Även med en helikopterkalkning kommer ändå nästan 14 000 m2 meter mark (1000 m2 på respektive verk) som dessa 14 verken står på inte att kunna kalkas vilket är helt oacceptabelt för områdets natur och öringens och laxens lekbäckar. På denna stora yta måste all kalkning även i framtiden ske men här med spridning från marken till mycket stora kostnader.

Nu har Halmstads kommun beslutat att använda sitt veto och säga nej till ansökan från Stena Renewable Energy AB om att få sätta upp vindkrafterk öster om Åled och nordost om Skedala. Femklövern och Socialdemokraterna är överens. Anledningen är att 13 av de 14 planerade vindkraftverken ligger inom det inflygningsstråk som Förvarsmakten använder för att komma till Mästocka. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post204