Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

Då går man till mossan och Martin är bäst

FiskehistorierSkapad av Kenneth sön, oktober 28, 2012 20:40:44
Två nya utryck i klubben. – ”Då går man till mossan” samt ”Martin är bäst”
I fredags var det 9 av fiskeklubben Laxen i Halmstads ungdomar, en förälder, två ledare samt jag och frugan som begav oss i väg till Hökensås för att fiska samt på lördagskvällen ett Öringsafari vid Hjoån.

Till fiskedagen lördag hade jag vidtalat Martin Ångnell som i vardags arbetar på Hökensås sportfiske att komma och tala om fisket på åsen, visa vilka flugor som man bör använda men Martin kom med helt andra intentioner – han hade planerat att vara guide för dem under dagen och hade natten till lördag bundet upp ett antal flugor som han trodde skulle fungera för ungdomarnas fiske. Inte nog med detta han flyttade alla ungdomars till en hyrsjö från den sjö jag hade valt till deras fiske. Att han kunde hantera ungdomar kunde jag snabbt se då han tog hand om var enda en av klubbens ungdomar, band på flugor eller ordnade med kastdubb och fluga för de som önskade fiska med spin under dagen.

Naturligtvis gav Martins goda råd omgående resultat med följd att ropen på att han eller han har fisk skallade över sjön. Fisket för klubbens ungdomar blev riktig bra med resultatet att alla ungdomar fick eller kände fisk – några till och med mer än en. Här kan jag tillägga att det värmde lite extra då man hör att – nej jag släpper den åter vi har fisk i frysen hemma från Sunnedammen och det räcker.

Nu var dagen inte slut med detta fiske för ungdomarna utan på kvällen bar det så i väg till Hjo för ett öringsafari. Ungdomarna hade stor förväntan på kvällen och när marschaller och värmeljus välkomnar oss när vi anländer till Grebbans Kvarn i Hjo under lördagskvällen blev den inte mindre. Här i kvarnen inledde Hans Göran med att berätta om det fantastiska arbetet han och hans kamrater gör i Hjoån. Han berättade på barnens vis om livet i Hjoån och öringens lek samt de planerade fiskevårdsåtgärder man håller på med. När Hans Göran så kom in på pengar och hur man skaffa dem kom resans första utryck. Behöver man pengar ”Då går man till mossan” Naturligtvis tackade Hans Göran för tipset för deras framtida arbete i Hjoån.

Efter genomgången var det så dags för börjar safariäventyret! Att för en ung person gå i mörker och smyga längst Hjoån i jakten på att se en öring enbart i skenet av en ficklampa förstår alla är spännande. Att vi hade turen att få se minst femtio öringar – den störste ca fem kilo – och där en del håll på att leka ger ett minne för livet för en ung sportfiskare. Jag kan garantera att det var inget bus denna kväll - som ungdomar i denna ålder kan och skall få göra - denna kväll, all deras energi gick åt i sökandet efter öringarna på grusbottnarna i ån. Vårt syfte med safariturerna för ungdomarna var att informera om öringarnas existens och behov vilket jag tror att vi lyckades med.

Söndagen var däremot en lugn dag både när det gällde fisket som vi bedrev i Björnsjön som hemresan. Det kan dock tilläggas att här kom nästa utryck. Lukas minstingen i gänget kom försynt och frågade om inte Martin kommer och hjälper dem i deras fiske även i dag. Men då mitt avtal med Martin enbart gällde under lördagen blev mitt svar - nej det var enbart i går men kan jag hjälpa dig. Svaret kom omgående – Nej du kan inte fiska så bra som Martin och kan inte hjälpa mig. Med följ att alla ungdomarna skallade ”Martin är bäst”.

Det känns att trilla ner från idolskapet kan jag säga. Man bruka säga - det är möjligen är dags att skifta ut generationen bland ledarskapet när man nu har kommit upp i min ålder men inte kunde jag tänka mig ett sådant abrupt fall som nu. Hu det känns svårt att under hela dagen i dag höra att Martin är bäst, Martin är bäst, Martin är bäst.

Jag kan även tillägga – alla de flugor jag band i veckan - med tanken att de skulle vara till klubbens ungdomars fiske i Hökensås i helgen - inte kom till användning. Nej åter här skalla ropen Marti är bäst – alltså var det enbart Martins flugor som det fiskades med.

Det har varit en fantastisk trevlig resa med dessa härliga nio fisketokiga busungar. Ett stort tack till er alla som har bidragit till att göra resan möjlig. Från Sportfiskarna, Wittlocks sportfiske i Halmstad, Hökensås Sportfiske, Hökensås semesterby och Hans Göran med kamrater i Hjo samt ett företag till. Men även till er Leli, Janne, Inger och klubbens ungdomars nya idol Martin Ångnell. Utan er hade denna resa aldrig kunna genomföras.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post188