Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

En resa till Finnmarken år 2011 i Norge

ResedagbokSkapad av Kenneth tis, juni 14, 2011 21:36:37

Dagboken

Jag, Kerstin, Gert och frugan är på resande fot med våran husbilar och är för närvarande ca 6 mil väster om Östersund. Målet för dagen och i morgon är att fresta en harr för mina vackra flugor. Vi har samma väder som ni i södra Sverige men däremot är temperaturen mer mänsklig ca 20 grader. Planen är att i morgon skall vi fiska efter harr och öring men utsikten för ett bra resultat är inte så god då vattendraget går ca 60 cm för högt. Planen är därefter att jag och frugan ställer kosan norr över mot Norska Finnmarken emedan Gert och Kerstin kör mot Norge och Trondheim.

En solig sommarhälsning från Norr närmare bestämt från Karesuando, hundra meter från Finland. Soligt Norrland är inte rätt. Under veckan som gick har temperaturen inte understigit tretio grader någon dag och det är attan varmt det. Detta med värme gör att fiska har jag kunnat glömma. Är det inte för mycket vatten så har jag ingen ork att stå i solen så de så. Vad attan gör jag då i Karesuando. Ja vi har stoppat här en dag för att enbart vila innan vi kör vidare in i Finnland på vår väg till Nordkap och förhoppning ett bra fiske i Norska Finnmarken.

Jag skrev att Kerstin och Gert inte stod ut med värmen Norr över utan begav sig till regnets Norge. Och nog attan fick de regn på sig i den mängd att de fick fly platsen där de var då vägar och hus spolades bort. Enligt den rapport jag har från dem har de nu ett bra väder och trevligt fiske. Gert säger att han fångade en Harr på över 50 cm men alla vi som känner Gert vet att han har brutit av sin tumstock som han mäter sina fiskar med så det fattas ca 20 cm på den allt för att han skall kunna skryta riktigt bra.

Vad attan gör jag här frågar en del och möjligen gör jag det även själv. Vestre Jakobselv är en riktigt bra laxälv här uppe i finnmarken i Norge men med idiotiska regler vilket gör att jag inte har några planer på att fiska när jag är här. Utan jag är mer här för att träffa Seth min son som kommer med flyg i morgon och som skal fiska en vecka.

Vidare är en orsak att det alltid en del bankärenden läs räkningar som måste fixas även om man ligger på resande fot. Hurra för internet.

Vi planera att ligga kvar här till torsdag morgon då vi vänder söder över jag söder är nog inte rätt då vi kommer att besöka Norges nordligaste plats alltså Nordkap på vägen men detta är ändå den längsta platsen från Simlångsdalen som vi kommer att besöka och härefter går färden alltså hemåt även om vi inte beräkna att vara åter för än i början på augusti.

Orsaken att vi är här förutom att träffa Seth att vi önskade se det fantastiska ljuset över Berings hav och Norska Finnmarken en dröm som jag och frugan har haft under många år som nu går i uppfyllelse. Och jag kan garantera er att vi hittills inte har blivit besvikna vi i kan endast hoppas att resterande delen av resan i Finnmarken blir lika bra. Ja jag har varit här uppe tidigare och fiskat men då har inte tiden varit rätt för långa utflycker som nu.

När det gäller fisket har det blivit dåligt med den varan hittills men skam den som ger sig. Vi har naturligvis haft frame fiskeprylarna under resan men resultatet har hitils varit skralt epp par små harrar och några abborar är det enda.

Jag har naturligtvis besökt en del kända platser och fler skall det bli. Senaste stoppet var vid Tana där jag fick se att man fiskade efter lax med ett drivande nät alltså ett rent köttfiske som inte har med namnet Sportfiske att göra. Tana är en riktigt stor älv och där laxen går ca tjugo mil upp. Det härmed en stor älv innebär att det mesta fiske sker från båt alltså inte mitt fiske direkt men att man tillåter fiske med drivande nät anser jag en skam för Norge och Finland.

Som vanligt planera jag fiske på vägen men hittills har det enligt min uppfattning varit för mycket vatten eller inte passat att ställa upp min husbil här har Lennart rätt. Skall man åka på en fiskeresa är det mycket bättre med en husvagn som man kan ställa från sig än en husbil som måste få plats vid älven eller sjön.

Jag skrev tidigare om Soligt Norrland och att temperaturen inte understigit tretio grader någon dag. Nu kan jag säga att så fort vi kom till Finnmarken sjönk temperaturen till ca tio grader vilket låter kyligt men märkligt nog känns kylan inte som hemma troligen har det att göra med att luften inte är lika fuktig som vi har hemma.

Däremot fortsätter solen att lys på min hjässa som tidigare vilket gör att vi var kväll har suttit ute och njutigt av detta fantastiska väder vi har. Att vi har midnatts sol alltså solen är uppe hela dygnet gör att det är svårt att somna på kvällarna men det är en otrolig upplevelse att se denna eldröda sol mitt på natten. Jag skrev att Kerstin och Gert inte de stod ut med värmen i norr utan begav sig till regnets Norge och nog attan fick de regn på sig i den mängd att de fick fly platsen.

När det gäller temperaturen var det i natt minusgrader ute vilket innebar att vi för första gången var tvungen att köra värme i husbilen.

Räkningarna är betalda, duschen avklarad nu återstår enbart några timmars väntan till Seth kommer och det således blir dagens första goda himmelska dryck. När det gäller denna vara är det tur att vi var en sväng innom Finland då priserna här i Norge är otroligt höga. Ja det gäller nog inte enbart drycker utan enligt min uppfattning är prisbilden här omöjligt hög på allt troligen även för en norrman som här uppe i många fall saknar ett fast arbete.

I morgon bär det således vidare på vår resa nu mot Nordkap. Nordkap är tyskarnas Mecka. Av alla de som var på Nordkap då vi var där var det över 98 % Tyskar vilket är ytterst märkligt. Kommer de inte med en cykel, motorcykel, privatbil, husbil, turistbussar så kommer de med taxi. Att så många tyskar kan samsas på samma plats är förunderligt då dessa enligt min uppfattning alltid skall vara först i kön och hur attan kan alla vara först i kön. Nordkap var i sig en upplevelse vilket till stor del berodde på att vi hade tur med vädret. Det var kallt och blåsigt men detta är lätt glömt när dimman lättnade och midnattssolen kom fram just klockan 24. På Nordkap var det ca 80 husbilar som samsades med en del tält, personbilar och femtiotal turistbussar.

Resan har fortsatt så i dag midsommar afton är vi på en camping ca 2 mil från Tromsö var vi skall möta Leli och två av minna barnbarn. Leli skall arbeta ett par veckor på Sjukhuset i Tromsö och under denna tid skall Dennis och Mariell följa med morfar och mormor på en veckas tur in till Finland och därefter till Kiruna och åter till Tromsö under tiden mamma arbeta.


  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post138