Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

Mode i flugbindandet?

FiskehistorierSkapad av Kenneth ons, februari 23, 2011 13:28:58

Jag har tidigare skrivit om tankar kring mina flugor ”Bäst föredatum eller en sommarfluga” men frågan är om inte man även bör fundera på det här med mode när det gäller flugor och flugbindning.

Som vanligt var allting bättre för i tiden? Ja var det inte bättre så var det mycket enklare och det gällde framförallt vid mitt flugbindande och val av material till laxflugorna. Som en ung flugfiskare och flugbindare tog man helt enkelt vad man hade att tillgå eller vad man hittade i naturen. Det var många gånger man stannade sin cykel när man hittade en fågel eller en ekorre och tog vara på det som gick att använda. Samma gällde vid de små sjöar och dammar som övervintrade fåglar håll till vid – här fans många godbitar till mitt flugbindande. Kroppsmaterialet var oftast hämtat från mors syskrin.

När det gällde laxkrokar var det svårare så till vidare att de kostade pengar och det var just den vara man alltid hade ont om däremot var valet av krok enkel - en enkelkrok i storlek 1:0. Av denna orsak blev det så att när en fluga var dåligt bunden eller inte fungerade så kom kniven fram och vips hade man åter en krok att binda en ny fluga på.

Nu verkar det som i allt annat i dagens hetsiga värld att det även går mode i flugbindandet – nu skall det vara tubflugor för hela slanten även de tillfällen då en liten fluga i storlek 8 och 10 passa bäst. Alltså är jag omodern som i dag alltid binder minna flugor på enkel, dubbel eller trippel krok. Behöver jag en stor fluga med lång vinge så går det i mitt tycke bra även på dessa krokar.

Även jag har provat dessa nymodigheter tubflugor men har övergivit dem då jag oftast har haft problem med att vingen allt som oftast har fastnat i den fördömda trekroken med resultatet att jag alltid vid detta fiske var osäker på om flugan fiskade eller att flugan gick fram och bak - med resultatet att jag vid vart eller vart annat kast fick ta in fanskapet och kontrollera eländet.

När det gäller modet så kan man bara nämna Håkan Norlig och hans Tempelhund. När denna skapelse kom gick den och bindtekniken som en löpeld i flugfiske Sverige. Alla skulle binda denna vackra fluga och nog gav den en hel del fisk vilket bidrog till dess popularitet. Även jag band ett antal men fick aldrig en lax på dem däremot lånade jag ut några till grabben min som hade ett fantastiskt fiske i Numedalslågen i Norge samtidigt som jag gick bet med minna dubbelkrokade flugor – världen är inte rättvis alltid.

Samma gäller en annan storhet i flugbindar Sverige Micke Frödin och hans fulldressade tubflugor. Flugorna som sägs är designade och utvecklade av Micke under många års fiskande och som oftas har 4-6-8 cm långa vingar med exotiska namn såsom Flomflugan, Phatagorva, Vaehaeniva, Nanok och Rainbow. Det här nya sättet att binda tubflugor som Micke gör sägs att flugor rör sig och simmar bättre än vad någon fluga tidigare gör.

Enligt Micke ska en bra fluga se ut som om den ska bita av tafsen och simma iväg genom strömmen. Den här nya serien av "High Tech" lax- och havsöringsflugor har alla vältaperade vingar, extremt mjuka hackel och turbokoner.

Vad som hör till dessa flugor är just tubkonan och här finns alla skapelser man kan tänka sig och som nästan alltid utmärker sig genom det ljud de ger ifrån sig när man kastar med eländet. Ja det där med extremt mjukt hacket måste även nämnas. I dag använder många ett så mjukt hackel som Marabu till dessa tubflugor alltså ett hackel som i mitt tycke är bra i ett lugnt vatten men helt fel i en hård strömmande fors.

Ok jag erkänner att de flesta i dag använder dessa väldressade tubflugor till sitt fiske och att jag oftast känner mig ensam vid ett laxvatten med mina enkla flugor men nog attan fungerar även minna små skapelser bra utan att de låta som ett visland kanariefågel och jag känner mig trygg vid att flugan fatiskt fiskar.

Alla gör som han vill men håll med nog attan är det mode i Flugbindandet. Jag tror att jag fortsätter att binda och fiska med mina enkel, dubbel eller trippel krokar så slipper jag att vara osäker vid mitt fiske om vingen har fastnat i krokfan.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post133