Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

En helg i flugbindandets tecken.

FiskehistorierSkapad av Kenneth mån, februari 07, 2011 15:26:48

I helgen som gick var jag i Hökensås ja inte för att fiska utan jag band flugor till tusen med tjugo likasinnade. Det var Fin. ” Flugfiske i Norden” som var värd för arrangemanget och där Johan Klingberg var den som håll i alla tråda.

På arrangemanget hade man lyckats knyta fyra ytterst duktiga instruktörer – förutom Johan själv (små flugor för öring o regnbåge) var där Håkan Karsnäs (klassiska laxflugor), Patrik Johansson (öringflugor för kusten), Daniel Bergman (regnbåg- och öringflugor). Med andra ord var det en proffsig instruktörsskara som tog sig an oss över tjugo sugna flugbindare.


Förutom själva flugbindandet var målet för helgen att umgås med likasinnade och att ha trevligt. På fredag- och lördagskvällen var det således inlagt samkväms stunder där jag på fredagen passade på att bjuda alla på Laxfiskarens egen speciallitet ”Gubbröra med tillhörande öl och whisky”.

På lördagskvällen var det gubbana från Hönö som värd och bjöd på en repris från förgående år ”den mycket uppskattade fisksoppan” Attan vad god fisksoppa de kan fixa där ute på kobbarna utanför Göteborg. Troligen lever de normal enbart på fisk där ute och har denna fisksoppa som en extra delikates när man får gäster.


Naturligtvis kom inte Johan undan utan tvingades att håll ett trevligt föredrag ” en flugfiskesäsong” men du Johan är det rätt att visa dessa härliga bilder med ditt fantastiska trevligt kåseri ”som endast du Johan kan” om sommarens trevliga fiske när vi över tjugo fisketokiga sitter i vinterkylan i Hökensås och endast längtar till värmen och fisket.

Men du Johan det där om gäddan här var det nog en eller annan extra krydda inlagd.


Att sitta fyra pass på nästan fyra timmar i vart i en helg är jobbigt - men attan vad tiden gick fort under dessa dagar. Det viktiga med dessa flugbindarepass är inte enbart att tillverka vackra flugor utan mer att lära sig olika knep av instruktören som av oss andra vilket man kan ha nytta av vid sitt eget flugbindande.

Att binda en klassisk laxfluga är svårt men med hjälp av Håkan och hans knep blev även min glödhäck en fluga som kommer att ramas in till vänners beundran och avund.

Jag har under många år bland annat bundit glödhäck till mitt laxfiske men inte har jag bundet dessa som klassiska laxflugor och kommer inte framåt att göra det. - Jag har nämligen inte mage att använda dessa vackra flugor till mitt fiske då risken förekommer att en lax kan komma och bita på denna underbara flug med stor risk att den förstörs. Inte attan är en fångad lax mer värd än denna fluga oavsett storleken på laxen.

Håkan jag bugar för att du lärde mig alla knepen i bindandet av flugan däremot ser frugan lite konstigt på mig numera efter att jag nämnde att jag skall inköpa ett par nya siden hanskar.


Som jag sa ett av målet för helgen var att umgås med likasinnade, prata fisk, dra en fiske historia - alltså en berättelse som innehåller en trevligt fiskeberättelse men som inte alltid måste vara sann i allt och nog drogs det berättelser under helgen.

Jag hade turen att bo tillsammans med Gunnar Rask Nilsen vilket innebar att det blev mycket snack om linor och spö under helgen. Gunnar har en livslång erfarenhet av att bygga flugspö som få här i landet och det är privilegium att få lyssna på denna man en hel helg.

På söndagen var även inlagt ett trevligt studiebesök på Fly Dressing i Habo. Det är attan vad sugen man blir att prova nytt material när man ser allt de har på hyllan.


Det var en jobbig men trevlig helg i flugbindningens tecken - attan så kul det är att binda flugor. - Ett stort tack till Flugfiske i Norden, Johan Klingberg, Håkan karsnäs, Patrik Johansson och Daniel Bergman för ert stora tålamod. Vidare ett stort tack till Bengt och gubbarna från Hönö för er goda soppa.  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post130