Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

Fiske Hajk

ResedagbokSkapad av Leli sön, maj 24, 2015 20:20:14
Äntligen var det dax för hajk igen med fiskegänget i SFK Laxen. Alltid lika trevligt och enkelt att få vara med under dessa hajk helger.
Denna gången åkte vi till Kalv sjön och bodde i tält på campingen som finns i just Kalv.
Campingen som verkligen måste vara just nummer ett i service i Halland. Dessa underbara människor som äger den här campingen vill alltid vårt bästa när vi kommer. Starkt rekommendera jag ett besök på kalvs familjecamping.
Tälta i frost grader är kallt och denna maj som vi har nu är ju så grymt kall......
Fiske och paddling är bara så härlig kombination. Barnen/ungdomarna är ju också så otroligt duktiga på att just paddla. Det är ju ändå en konst att ibland får kanoten att gå dit man vill.
Fiske efter gädda har aldrig varit min starka sida, då jag faktiskt tycker dessa fiskar är rätt obehagliga. Så jag fiskade inte så frekvent och att jag inte fick något var jag mest glad över.
Några gäddor kom upp, men ändå sämre än vad vi brukar får på denna hajk. Kanske även gäddan tycker det är för kallt.
Tack alla trevliga föräldrar som finns och ställer upp på våra hajker.
Utan er blir det så mycket svårare, nästan omöjligt då vi är så många barn/ungdomar som är med. För varje år blir vi fler hela tiden, vilket bara är så kul.

Nu laddar vi upp för nästa hajk som kommer i september...

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post226

Klinkhåmer CdC -biot

ResedagbokSkapad av Kenneth fre, mars 07, 2014 13:01:16


I senaste numret av tidningen var temat flugor bundna med CdC ett material som jag är mycket förtjust i och som ger mig många bra torrflugor för fiske efter harr, öring men även lax. Ja ni läser rätt jag använder CdC även på en del laxflugor - torrfugor för lax men även på flugor som skall ligga i ytskiktet på vattnet.

Denna gång band jag Kinkhåmer CdC – biot gul och naturlig brun. Den gula använder jag för att efterlikna Gul forsslända
  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post218

Resa till England och London

ResedagbokSkapad av Kenneth mån, oktober 31, 2011 20:47:13

Årets återkommande höstresa till England gick denna gång till London i goda vänners lag. Att resa innebär som vanligt mycket planerande – beställa flyg, hotell, och resa till och åter till flygplatsen. Denna gång var det extra trevligt då vi var tre par som skulle i väg vilket innebar att vi fick möjlighet att träffas ett par tillfällen för just planerandet.

Allt nog - flyg beställdes så även övrigt men som vanlig är ändå frågan hur bra är vårt hotell där vi skall bo och hur attan hitta vi det. Men hu vad tråkigt det är att packa.

Efter mycket planerande och telefonsamtal bar det så i väg med buss från Halmstad till Köpenhamn där vårt flyg förhoppningsvis vänta på oss - men på vägen blev det naturligtvis intagande av resans första Gammeldansk.

Efter att vi snabbt blev av med vår enda väska som checkades in bar de så i väg till säkerhetskontrollen där det naturligtvis blev stopp för en del av oss. Det här med säkerhetskontroll är ett nödvändigt ont men nog attan borde personalen vara mer människa än polis på detta ställe. Detta med polis drabbade mig då jag stod och väntade på dem som fick problem. Det var en av personalen som fick spader av att jag stod och väntade med ett leende - hon ansåg att jag skulle försvina och inte stå där och vänta på en av mina reskamrater som hade blivit stoppade. Ja stoppad innebar att han fick visa sitt vackra bröst vid säkerhetskontrollen därav mitt stora leende. Men hu så får man inte göra - vänta med ett leende i en säkerhetskontroll.

Allt nog efter ett par timmas väntande vilken tillbringades med ett par glas öl bar de så i väg med Norwegians flyg till London Gatwick där den återkommande frågan infann sig är det fram eller tillbaka klockan skall ställas.

Vi var kloka nog att ta en taxi på Gatwick till vårt hotell om inte denna klokskap skulle vi säkert farit runt i London än i dag i letandet. Hotellet som jag var lite orolig för visade sig vara ett toppenställe – snyggt, rent och med mycket gott om plats för vår resesällskap - vilket innebar att stämningen redan första kvällen trots en lång dags resande var på topp. Det här med att vårt hotell var en lägenhet som vi själva rumsterade i innebar samtidigt att vi kunde fixa vår frukost själva till en låg peng.

Var dag i London började med att vi inköpte en dags biljet för tåg, tunnelbanan och buss vilket visade sig vara ett bra beslut då vi under de tre dagar vi var i London åket mycket tunnelbana i vår iver på att se det vi hade bestämt oss på men framförallt att besöka olika marknader.

Hu tre dagar i London går fort och det är framförallt en marknad som vi blev fäst vid och som säkert en del av kommer att återvända till nämligen Camden Market.


På Camden Market är jag övertygad om att vi skulle kunna tillbringa många timmar men då det stod mycket mer på dagordningen använde vi enbart fyra timmar här. Marknaden Portobello Road som de flesta av oss hade stora förväntningar på var däremot en besvikelse.


Efter tre dagars hårt arbete med besök på många marknader, på Trafalgar Squar, Buckingham Palace, London Bridge, Oxford Street, Harrods men framförallt mycket tunnelbane åkande var det så dags att avsluta denna resa.


Hem gick i omvänd ordning –taxi till Gatwick, flyg till Kastrup och buss till Halmstad och som vanligt uppkom frågan om vi skall flytta klockan fram eller tillbaka.

Det var en riktig trevlig resa i gott kamratskap  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post147

Åter ut på en resa

ResedagbokSkapad av Kenneth sön, oktober 23, 2011 21:05:16

Åter ut på en resa – denna gång till England närmare bestämt till London. Tro det om ni så önskar men denna gång är inte resans mål flugfiske utan mer en nöjes tripp till denna stora stad. Ok säkert blir det att vi kommer att besöka en eller annan sportfiskebutik i London men känner jag frugan rätt så blir det mer shopping på Oxfordstrit än flugfiske för mig.

Oavsett om det blir Oxfordstret eller flugfiske är det ändå skönt att komma i väg ett par dagar från dagens lunk. Ändå måste jag erkänna att jag kommer att sakna klubbens ungdomar på måndagskvällen och deras iver att binda alla vackra flugor som går att uppbringa.

Finns det något så tråkigt som att packa och packa upp inför och efter en resa. Jag hatar det här med att packa en väska – har säkert packat alldeles för många genom livet frånbarndomen vidare genom familjens resande till fjällen, min husbil och alla resor.

Hu vad tråkigt och möjligen är det just därför jag oftast glömmer att packa ner det och det. Senast vi var ute med husbilen uppdagade jag att det därmed några par underbyxor inte är fel att packa ner med resulterade att det gick ett par hundra kronor extra i Växsjö enbart för denna glömska.

Däremot har jag varit på fiskeresor med min stora väska full med kläder för allt eventuellt som kan hända och kommit hem med alla kläder orörda förutom just underkläder.

Jag är övertygad om att samma kommer att hända på denna resa antingen har jag glömt hälften eller kommer jag hem med packningen orörd.

Nu är det inte så enkelt som att ge sig ut en resa. I och med att jag nästa helg skall åka till Hökensås och Balltak för att fiska har de senaste dagarna varit ett intensivt flugbindande för mig – som att jag inte har till räckligt med flugor. Men i och med att det kommer att vara en del andra med på resan inklusive ett par av mina barnbarn gäller det att tar reda på vad som gäller just nu vid fisket. Naturligt vis blev det ett telefon samtal till Johan och Martin vilket resulterade i att det gick åt ett par dagar vid bindstädet. Nu har jag på detta vis utökat min tidigare diger samling av flugor men ett par hundra till – allt från små nymfer i storlek 16 och 18 till några romkorn.  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post146

En resa till Finnmarken år 2011 i Norge

ResedagbokSkapad av Kenneth tis, juni 14, 2011 21:36:37

Dagboken

Jag, Kerstin, Gert och frugan är på resande fot med våran husbilar och är för närvarande ca 6 mil väster om Östersund. Målet för dagen och i morgon är att fresta en harr för mina vackra flugor. Vi har samma väder som ni i södra Sverige men däremot är temperaturen mer mänsklig ca 20 grader. Planen är att i morgon skall vi fiska efter harr och öring men utsikten för ett bra resultat är inte så god då vattendraget går ca 60 cm för högt. Planen är därefter att jag och frugan ställer kosan norr över mot Norska Finnmarken emedan Gert och Kerstin kör mot Norge och Trondheim.

En solig sommarhälsning från Norr närmare bestämt från Karesuando, hundra meter från Finland. Soligt Norrland är inte rätt. Under veckan som gick har temperaturen inte understigit tretio grader någon dag och det är attan varmt det. Detta med värme gör att fiska har jag kunnat glömma. Är det inte för mycket vatten så har jag ingen ork att stå i solen så de så. Vad attan gör jag då i Karesuando. Ja vi har stoppat här en dag för att enbart vila innan vi kör vidare in i Finnland på vår väg till Nordkap och förhoppning ett bra fiske i Norska Finnmarken.

Jag skrev att Kerstin och Gert inte stod ut med värmen Norr över utan begav sig till regnets Norge. Och nog attan fick de regn på sig i den mängd att de fick fly platsen där de var då vägar och hus spolades bort. Enligt den rapport jag har från dem har de nu ett bra väder och trevligt fiske. Gert säger att han fångade en Harr på över 50 cm men alla vi som känner Gert vet att han har brutit av sin tumstock som han mäter sina fiskar med så det fattas ca 20 cm på den allt för att han skall kunna skryta riktigt bra.

Vad attan gör jag här frågar en del och möjligen gör jag det även själv. Vestre Jakobselv är en riktigt bra laxälv här uppe i finnmarken i Norge men med idiotiska regler vilket gör att jag inte har några planer på att fiska när jag är här. Utan jag är mer här för att träffa Seth min son som kommer med flyg i morgon och som skal fiska en vecka.

Vidare är en orsak att det alltid en del bankärenden läs räkningar som måste fixas även om man ligger på resande fot. Hurra för internet.

Vi planera att ligga kvar här till torsdag morgon då vi vänder söder över jag söder är nog inte rätt då vi kommer att besöka Norges nordligaste plats alltså Nordkap på vägen men detta är ändå den längsta platsen från Simlångsdalen som vi kommer att besöka och härefter går färden alltså hemåt även om vi inte beräkna att vara åter för än i början på augusti.

Orsaken att vi är här förutom att träffa Seth att vi önskade se det fantastiska ljuset över Berings hav och Norska Finnmarken en dröm som jag och frugan har haft under många år som nu går i uppfyllelse. Och jag kan garantera er att vi hittills inte har blivit besvikna vi i kan endast hoppas att resterande delen av resan i Finnmarken blir lika bra. Ja jag har varit här uppe tidigare och fiskat men då har inte tiden varit rätt för långa utflycker som nu.

När det gäller fisket har det blivit dåligt med den varan hittills men skam den som ger sig. Vi har naturligvis haft frame fiskeprylarna under resan men resultatet har hitils varit skralt epp par små harrar och några abborar är det enda.

Jag har naturligtvis besökt en del kända platser och fler skall det bli. Senaste stoppet var vid Tana där jag fick se att man fiskade efter lax med ett drivande nät alltså ett rent köttfiske som inte har med namnet Sportfiske att göra. Tana är en riktigt stor älv och där laxen går ca tjugo mil upp. Det härmed en stor älv innebär att det mesta fiske sker från båt alltså inte mitt fiske direkt men att man tillåter fiske med drivande nät anser jag en skam för Norge och Finland.

Som vanligt planera jag fiske på vägen men hittills har det enligt min uppfattning varit för mycket vatten eller inte passat att ställa upp min husbil här har Lennart rätt. Skall man åka på en fiskeresa är det mycket bättre med en husvagn som man kan ställa från sig än en husbil som måste få plats vid älven eller sjön.

Jag skrev tidigare om Soligt Norrland och att temperaturen inte understigit tretio grader någon dag. Nu kan jag säga att så fort vi kom till Finnmarken sjönk temperaturen till ca tio grader vilket låter kyligt men märkligt nog känns kylan inte som hemma troligen har det att göra med att luften inte är lika fuktig som vi har hemma.

Däremot fortsätter solen att lys på min hjässa som tidigare vilket gör att vi var kväll har suttit ute och njutigt av detta fantastiska väder vi har. Att vi har midnatts sol alltså solen är uppe hela dygnet gör att det är svårt att somna på kvällarna men det är en otrolig upplevelse att se denna eldröda sol mitt på natten. Jag skrev att Kerstin och Gert inte de stod ut med värmen i norr utan begav sig till regnets Norge och nog attan fick de regn på sig i den mängd att de fick fly platsen.

När det gäller temperaturen var det i natt minusgrader ute vilket innebar att vi för första gången var tvungen att köra värme i husbilen.

Räkningarna är betalda, duschen avklarad nu återstår enbart några timmars väntan till Seth kommer och det således blir dagens första goda himmelska dryck. När det gäller denna vara är det tur att vi var en sväng innom Finland då priserna här i Norge är otroligt höga. Ja det gäller nog inte enbart drycker utan enligt min uppfattning är prisbilden här omöjligt hög på allt troligen även för en norrman som här uppe i många fall saknar ett fast arbete.

I morgon bär det således vidare på vår resa nu mot Nordkap. Nordkap är tyskarnas Mecka. Av alla de som var på Nordkap då vi var där var det över 98 % Tyskar vilket är ytterst märkligt. Kommer de inte med en cykel, motorcykel, privatbil, husbil, turistbussar så kommer de med taxi. Att så många tyskar kan samsas på samma plats är förunderligt då dessa enligt min uppfattning alltid skall vara först i kön och hur attan kan alla vara först i kön. Nordkap var i sig en upplevelse vilket till stor del berodde på att vi hade tur med vädret. Det var kallt och blåsigt men detta är lätt glömt när dimman lättnade och midnattssolen kom fram just klockan 24. På Nordkap var det ca 80 husbilar som samsades med en del tält, personbilar och femtiotal turistbussar.

Resan har fortsatt så i dag midsommar afton är vi på en camping ca 2 mil från Tromsö var vi skall möta Leli och två av minna barnbarn. Leli skall arbeta ett par veckor på Sjukhuset i Tromsö och under denna tid skall Dennis och Mariell följa med morfar och mormor på en veckas tur in till Finland och därefter till Kiruna och åter till Tromsö under tiden mamma arbeta.


  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post138

Resan till England med flugfiske på dagordningen.

ResedagbokSkapad av Kenneth sön, december 26, 2010 23:03:26

Resans mål var denna gång att få en veckas rekreation samt inköp av en del flugfiskematerial och besök på mässan BFFI British Fly Fair International – alltså inget direkt fiske denna gång.

Som vanligt i en resa så har min planering varit i gång en längre tid – är det inte flyg som skall beställas så är det hyrbil och hotell. - Till detta kommer själva sportfiskebutikerna som skall besökas samt vad vi i övrigt önskar se på vår vecka. Jag måste vid var resa genomgå denna planering och jag måste tillstå att planeringen är riktigt trevlig del av resan. Ibland är faktiskt resans planering trevligare än själva resmålet.

Allt nog i väg kom vi och den 26 oktober på kvällen stod vi så på Gatwick flygplats där vår hyrbil väntade – målet denna dag var att köra förbi London på kvällen för att slippa den kraftiga trafiken kommande morgon. Det här med att slippa trafik kunde vi glömma - även om vi kom körande på motorvägen utanför London kl 22 på kvällen var det som om det vore rusningstrafik på E6 här i Svedala. Fy attan vilken trafik som förekommer på de engelska tre filiga motorvägarna även på kvällen - här gäller det att ta det lugnt och vara uppmärksam på alla fart idioter.

Att man i England kör på fel sida av vägen kan jag förstå men varför skall man sitta på höger sida i bilen och växla med vänster hand är för mig en gåta. Detta att köra vänstertrafik är ett spöke som alltid skrämmer mig inför var resa till England – även om det alltid visar sig vara enkelt och fungera bättre än jag förväntar mig. Detta med att köra på vänster sida i England har även blivit enklare i dag efter det att jag har skaffat mig en bra GPS som jag tar med mig på var resa. – Denna fantastiska pryl byter nämligen färdbeskrivning från att tidigare har sagt ”ta andra avfarten höger i kommande rondell” här i Sverige till att i England ” ta andra avfarten vänster i nästa rondell”. Hurra för en bra GPS när man är på semester i England.

Efter en natt på ett billigt hotell bar det så dagen därpå i väg upp genom England där dagens mål var ett besök på John Norris i Penrith och Mac Hardys i Carlisle. John Norris var som vanligt en spännande butik att besöka. Massor av prylar och här blev dagens inköp ett antal fluglinor och en otroligt vacker bok om laxflugor ”The Complete Illustrated Derectory of Salmon Flies” som jag inte kunde motstå att inköpa för 35 pund – i minna ögon ett riktigt fynd. Alltså ett antal pund fattigare gick således resan vidare till Mac Hardy – men hu vilken tråkig butik detta var. Jag har varit på Mac Hardy tidigare men aldrig upplevt att butiken luktade mögel i den omfattning som nu – i denna mängd att jag och frugan snabbt flydde utan något inköp.

Näst dags resande var målet att vara turist i Skottland – alltså att köra på de riktigt små vägarna för att insupa den atmosfären som endast Skottland kan visa med deras fjäll och dalar. Skottland är ett vackert land med otroligt trevliga människor vilka utstråla en fantastisk givmildhet och lugn – en plats som jag i ett antal år i följd besökt vart år - ibland för att fiska men oftast som nu enbart för att semestra i.

Naturligtvis passade vi på när vi ändå var i området att se river Tweed och besöka Kelso för att här insupa laxfiskets kultur. River Tweed har ett exklusivt och kostsamt fiske som är vida känd ” Junction Pool. Denna sträcka är förmodligen den dyraste i hela öriket - här kosta en dags fiske många sköna tusenlappar i pund räknat. En pengar storlek jag enbart kan drömma om och om jag ändå hade dessa vet i attan om jag skulle vara beredd att lägga dessa pund enbart för att fiska en dag här- jag hade nog tänka mig för ett par gånger innan och jag tror att det vore trevligare att använda dessa pengar till fiske på mer exklusiva fiskevatten och platser.

Hur som have med detta om fisket i river Tweed ett annat av de många mål för denna dag var besök på sportfiskebutiken ”Tweedsid Tackel” – en butik som det är ett måste att besöka och som har ett rykte att kunna veta allt om laxfisket i Tweed. Hu vilken trevlig butik och personal som uppvisade en kunskap om laxfisket utöver det vanliga. Naturligtvis blev detta besöks resultat att några pund bytte ägare.

Kelso är som de flesta Skottländska städer vacker, trevlig med väl bevarande stenhus – men förutom detta känner man tidens vingslag framförallt om laxfisket när man vistas i denna stad. Mitt för Hendersyd på södra sidan på Sproutston levde den berömda laxflugbindaren James Wright. Han är pappa till Silver Gray, Durham Rangers, Silver Docktor. De flesta av dessa flugor komponerade han i mitten på föra århundradet. James Wright har komponerat många laxflugor däribland Greenwell Glory som blev tillägnat prästen William Greenwell. Med andra ord har jag mycket att tacka James Wright för – då många av de laxar jag fångade på sextio och sjutio talet i Ätran fångades på dessa flugor.

Ett annat mål denna dag var att åka till Hardy i Alnwick i Norra England – ja det är det berömda Hardy med de fantastiska fiskeprylarna jag menar - jag har nämligen många spön, rullar, drag från Hardy på min vägg och i förgående vinter fick jag tag i ett till men som det visade sig har en holk som är trasig och som jag hoppades att de kunde hjälpa mig med att fixa.

Epoken Hardy startade 1872 när bröderna William och John i sin vapen och fiskeredskapsbutik började tillverka palanconababu spö för både lax och öringfiske. Med modeller som The Marvel, The CC var Hardy som sportfiskeprodukt känd över hela världen. För er som tänker besöka Hardy är rådet att passa på att se deras utställning över Hardys produkter genom åren – en bra och trevlig utställning som ger många glada miner.

Inte fan kunde Hardy fixa mitt spö.

Efter en hjärtligt mottagande på Hardy svängde deras gästfrihet på ett märkligt och oroande sätt när de upptäckte att de inte kunde hjälpa mig med att fixa en ny holk till mitt spö. Ok de erbjöd sig att låta tillverka en kopia till det fantastiska priset av 400 pund plus frakt och arbete med montaget – alltså över 5 000 Svenska kronor. Nu är jag tokig men inte fan lägger jag ner över 5 000 svenska kronor på ett spö som enbart kommer att hänga på min vägg i villan och till på köpet inte kommer att ha en original holk utan en som möjligen ser lika dan ut men till ett fantastiskt pris på över 5 000 kr - men ända.

Betänk vidare att jag har bemödat mig med att frakta detta spö som enbart för att Hardy skullae hjälpa mig med denna holk i ett special bagage på flyget till England till en extra kostnader - ett spö fanskap som var ett stort besvär överallt där jag kom – problem på flyget, problem i bilen problem på hotellen - enbart för att mötas att detta besked och deras som det visade sig otroligt dåliga service och bemötande - och fanskapet skall med hem som specialbagage. I bland var det inte utan att jag drömde att fanskapet skulle försvinna på flygplatser så att jag genom försäkringsbolaget skulle få ekonomisk ersättning för allt det besvär jag hade med detta spö. Spö fanskapet är nu hemma och skall fixas av en god vän i vinter – men inte till en kostnad av över 4000 svenska kronor. När allt är klart med holken kommer det säkert att pryda sin plats på min vägg i villan bland alla andra vackra spö och rullar från Hardy.

Det här med Hardys gästfrihet var en märklig upplevelse - från att ena stunden nästan känna sig som en ”Vipp kund” till att direkt efter att de upptäckte att de inte kunde fixa problemet med holken helt förpassa mig och frugan till gardroben. Expediterna vände på klacken och önskade inte ens prata med oss längre även när vi omtalade att vi var intresserade av ett nyare spön eller rulla.

Hu vilken dålig still från ett företag som Hardy och som jag och många med mig har förknippat med laxfiske och god service.

Alltnog resan gick vidare med ett besök på Alnwick Castle – alltså den plats där man spelar in en del av Harry Potter filmerna. Ett skall man ha klart för sig och det är att i Skottland kan man slå mynt av gamla fästningar och slott – exakt så är det här på Alnwick Castle. På detta slott finns mycket av skottlands historia att se och man blir förvånad över den lyx en del lever i här i Norra England medan andra lever i otrolig fattigdom. På slottet som är öppet för besökanden kan man se de rikedomar dessa människor hade. Men som vanligt är det i dag att slå mynt av allt så det här med Harry Potter filmerna dominera det som besökarna får till livs.

Dagen slutmål var Whitby med övernattning Raven Hall Hotel – ett som det skulle visa sig vackert och trevligt hotell som låg ett stenkast från havet på de höga karga klipporna.

Nästa dags mål är att köra söder ut för att komma till Stoke On Trent men innan dess passade vi på att besöka fiskebyn Whitby. Whitby överraskade oss till de positiva – en trevlig liten fiskeby med spännande gator och butiker – alltså en plats som vi kommer att besöka fler gånger framöver.

Efter detta besök ställde jag således in GPS: en på Stoke On Trent där vi skall övernatta två nätter då vi planera att på lördag och söndag besöka fiskemässan ”BFFI British Fly Fair International”. Även denna resa innehåll en trevlig överraskning då vi plötsligt kom in i Peak District Nationalpark På vår väg till dagens slutmål. Att köra på dessa små vägar i Nationalparken på senhösten var en härlig upplevelse som inte blev sämre av att plötsligt så kom vi till en liten by vid namn Buxton som låg i en djup dalgången mellan de gröna höjderna runt om. Naturligtvis blev det ett kort stopp även i Buxton – allt för kort i mitt tycke men dagen gick mot kväll och som valigt i England blir det mörkt fort.Efter att vi beslutat oss för att återkomma till denna vackra plats och som det visar sig innerhålla ett bra fiske efter öring och harr - bar det så åter i väg mot dagens slutmål – Stoke On Trent.

Helgen var vikt för British Flyfair vid Stoke on Trent. Mitt besök på mässan var lyckad då alla de förväntningar jag hade inför resan uppfylldes med råge. Naturligtvis var det kö på lördagsmorgonen till att komma in på mässan och då det jag var lätt klädd och det samtidigt var en kylig morgon var det en lång väntan på att de skulle öppna. Naturligtvis passade frugan på att dela ut en råsop – hon frågade stillsamt var det är för skillnad att stå i en kö och frysa i utanför GK i Ullared och på Mässan i Stoke On Trent. Allts samma kö och samma kyla – ja vad fan säger man om detta – kan hon inte förstå att en fiskemässa är större än Ullared så borde hon stanna hemma på hotellet.

Mässan är en liten mässa helt inriktad på flugfisk men framförallt flugbindning och besöktes av ca 4500 besökare under helgen, vilket måste anses vara ganska bra. På mässan var det ett fantastiskt utbud av flugbindningsmaterial vilket innebar att även här gick det åt en hel del sköna pund. Det som retar mig mest var att den fantastiska boken ”The Complete Illustrated Derectory of Salmon Flies” som jag inte kunde motstå att inköpa för 35 pund på Mac Hardy såldes på mässan för 25 pund.

Jag blev nog mest häpen över alla de fantastiska flugbindare som var på plats – över 50 stycken. Just i år fanns det många namnkunniga bindare på plats: Oliver Edwards, Marwin Nolte, Paul van Den Driesche och Stack Scoville för att nämna några. Sverige representerades av Roger Salomonsson, Nicklas Dahlin och min gode vän Johan Klingberg. Det här med flugbindarna var just resans huvudmål – att få se och lära alla nya knep var dagens höjdpunkt. Attan vad mycket man har att lära i denna ädla konst – flugbindning. Nu var det inte enbart jag som rest till Soke On Trent för att lära mig mer om flugbindning utan besökarnas stora intresse och kunnande om flugbindning förvånade mig. Framför flugbindargatan var det ständigt fullt med nyfikna åhörare, vissa av dem som jag var där under hela helgen!


Söndag middag var det så dags att köra ner till London – målet var att på kvällen ta en öl med en god vän på någon pubb i centrala London. När jag ställde in GPS:en på Hotellet visade den att vi skulle köra ca 25 mil och att det skulle ta ca 3 timmar i själva verket tog resan ca 7 timmar. När vi var ca 9 mil från London gick trafiken på den 3 filiga motorvägen i ca 30 km/ timme och denna hastighet håll vi resterande resväg till Hotellet. Med andra ord blev det ingen öl på någon pubb med en god vän i London denna kväll.

Måndagen användes uteslutande till turistande i London men det är en helt annan historia.


Resan kan sammanfattas med en lyckad trevlig resa i flugfiskets tecken.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post121

Efter Aalber bar det så åter i väg söder ut

ResedagbokSkapad av Kenneth fre, maj 07, 2010 19:56:47

Fick för mig att jag skulle prova att fiska en dag i Kolding – känd vattendrag som bland annat det även vandra upp lax i – av denna orsak stannade vi till på turistbyrån i Viborg och köpte fiskekort. Viborg var en trevlig liten stad med små gågator – en stad jag kan rekommendera – däremot viste man inte så mycket på turistbyrån om fisket förutom att man sålde just fiskekort.

Efter inköp av kort gick färden vidare mot Kolding för att se på vattendraget – efter en del letande så kom vi slutligen fram till ett vattendrag som var en meter brett med namn Kolding Å. Vilken besvikelse – är detta det kända vattendraget. I frustrationen gav vi upp och körde vidare mot Herning där vi övernattade. På kvällen sökte jag efter campingplatser då jag upptäckte att det strax utanför Kolding finns en camping där gästerna får fiska gratis i Kolding å – men att även det fiskekort jag hade köpt på turistbyrån i Viborg fans en plats strax intill som ingick i kortet.

Efter att ha övernattat i Herning bar det således i väg åter till Kolding å för att fiska – och nu fan vi ett trevligt vattendrag på ca fyra meter brett som ringlade sig genom landskapet. Här blev det ett par timmars fiske men – jag Kolding å var en besvikelse – mitt kära Suseån hemma är mycket trevligare.

Efter detta enda fiske i Danmark bar det således vidare söder ut för att övernatta i Fredericia – även denna är en liten vacker stad som vi tycke om. På kvällen i Fredericia blev det en stund på pubben.

Nästa dag gick färden vidare mot Odense och besök på Cadenhead:s Whisky Shop- ett mycket trevligt besök. Vilket bemötande vi fick – och vilka goda drycker man hade i denna butik. Jag kan endast rekommendera dem som kommer till Odense att göra ett stopp här.

Efter inköp att ett antal flaskor av himmelska goda drycker blev det även ett stopp på en sportfiskebutik i Odense. Det framkom omgående att det är inte rätt tid att fiska i de danska vattendragen i början på maj utan vi bör komma åter i oktober om vi skall fiska.

Efter detta stopp i Odense bar det så i väg till Sverige och övernattning på Skåneporten på Svenska sidan av Öresundsbron.

Nästa dag gick färden vidare i kraftig blåst och kyla till Kivik – attan vilken skillnad på väder i Sverige och Danmark. Våren i Danmark har kommit mycket längre än i Skåne – men fy attan vad det blåser.

Nästa dag gick färden till Musteriet i Kivik för att därefter gå vidare till Åhus och inköp av gasol till Husbilen – vädret gör att vi är tvungen att köra pannan på kvällarna och på morgonen.

Nu sitter vi i Mörrum – på Åkoroken. Vi är i Mörrum för att se på vattendraget och de som fiskar – däremot planerar jag själv inte att fiska.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post103

Efter ett par dagars rundresa är vi nu i Aalborg

ResedagbokSkapad av Kenneth sön, maj 02, 2010 16:13:44

Efter det att vi tankade bilen med himmelska drycker i Tyskland bar det så i väg mot Skagen – alltså nordligaste platsen i Danmark. Skagen – vad är det – i mitt tycke en vacker plats som det troligen blåser på som attan men inte då vi var där.

Platsen är en sommar plats med otroligt många restauranger – alltså troligen en fest plats typ Båstad eller Mölle. Däremot passar den inte mig – frugan tycker att en gammal gubbe skall hålla sig till det han har – inte tramsa med dans, fest och unga flickor.

Troligen har hon rätt som vanligt – detta innebar att vi efter en dag så vände bilen söder ut och är nu i Aalborg – platsen som gör goda drycker. Här stanna vi i natt för att i morgon åka till Karup å - planera att fiska ett par dagar.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post102
Nästa »