Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

Hajk Kalv

FiskehistorierSkapad av Leli sön, maj 26, 2019 21:09:30
Ännu ett äventyr som är avslutat och en fantastisk hajk läggs till handlingarna. Vi har svårt att misslyckas och gänget som är med bidrar givetvis till den fantastiska stämningen.
Vi träffas på lördags morgon på kalvs familjecamping en otroligt vacker plats och vilken camping.. kan bara rekommendera dig ett besök om du inte varit där. Ägarna är underbara och campingen den bästa jag någonsin varit på.
Vi slå upp vårt läger 2 stora indiantält..campinggästerna som var där måste klart undrar..
3 båtar, 3 kanoter fyller vi för det stora gäddfisket..NU ska det tas stora gäddor, med just de nya stora gäddbetet. Var är alla de stora gäddorna??? Ok Mariell och jag blev attackerade av en mega gädda som flög in i vår kanot. Den tog ett varv runt våra ben i kanoten, helt klart ville den äta upp oss. Vi besegrade besten som i alla fall vägde ca 0.5 kg, den flög samma väg tillbaka. Bara den som var där förstå vilken trauma detta var för mig och Mariell.
Vi hade även satt upp banorna så gänget kunde träna i Haspel Arenberg och Fluga precision. Detta slutade att campinggästerna ville prova och fastnade totalt i denna sport.

Natten blev kall och blöt, vad gör det när man ligger i en varm sovsäck??
Söndag morgon vaknar man till regnet, men som alltid skiner solen för oss. Frukost intas med sol och vi får en fin fm fiske. Fångst denna dag ?? Vi ska ta det på nästa rapport eller på nästa hajk.. Nää vissa är klart fantastiska, tar fångst alla gånger och jag tror alla fick fisk utom Janne ... Eller ?? Vad säger du Janne fick du något ???

  • Kommentarer(1)//www.laxfiskaren.se/#post236

Casting Tävling Juniorer

FiskehistorierSkapad av Leli tor, april 23, 2015 22:45:32
Casting är det sportfiske?? Tävla och ungdomar?Ja varför inte...
Eftersom vi har en förening full med ungdomar/barn som älskar flugfiske var vi tvungna att testar Casting. Vi hade ju kört någon form av tävling innan men i amatör tappning. Nu skulle vi göra en stor Juniortävling med allt som hör till.
Hösten 2014 satte vi igång att planera och ville bjuda in föreningar i syd Sverige. Allt var klart arenan var bokad, priser, mat och vi skulle få proffs hjälp av Nicklas Eriksson och Gunnar Rask Nilsen. Båda dessa herrar är stora i sporten och det var en ära att få så fin hjälp, då vi kan ju typ inget.
Tävlingen skulle äga rum i April och inbjudan var skickad, nu var det bara att vänta och se hur många som skulle anmäla sig.
I mars gick pappa bort hastigt,han som var en stor del av planeringen inför denna tävling . Att genomföra en tävling kändes långt borta mitt i sorgen.
Nicklas som jag även har äran att jobba med blev en stort stöd för att kunna genomföra den. Han menade att vi kör en test och gör inte detta till en stor sak. Vi kör lite träning på fm och en lätt tävling på em i två grenar.
Då vi hade ett gäng från Trelleborg som ville komma upp och delta blev detta ett bra beslut. Dels för att se om man kan ha en inomhustävling och om lokalen fungerade. Hur skulle ett upplägg för en juniortävling se ut och hur långt kan ungdomar klara som bara bedrivit flugkastning som en fiskeaktivitet.
Dagen blev kanon trevlig med utbytte mellan föreningar och ungdomar/barn som fick upp ögonen för just sporten Casting.
Gunnar och Nicklas delade upp gänget i två grupper och finslipade på deras teknik. På em körde vi en tävling i två grenar, distans och precision. Häftigt att se dessa ungdomar kastar så långt efter att just bara fått tekniken justerad.
Alla som var där tyckte att Casting var riktigt kul och kanske i framtiden har vi nya castingexperter.
Tänk att tekniken kan avgöra ett flugkast så otroligt mycket, alla körde distansen på samma spö och lina ändå kan det skilja så i längd.
Stort tack till alla som medverkade och framförallt till Gunnar och Nicklas.

  • Kommentarer(1)//www.laxfiskaren.se/#post225

Minnesdag 1 April

FiskehistorierSkapad av Leli ons, april 01, 2015 20:55:30
Idag är det en speciell dag för oss sportfiskare det är premiär. Pappa älskade denna dag och att få njuta av den i Suseån. Traditioner som alltid finns, som han alltid gjorde var att skåla in våren med Gammel Dansk. Dessa himmelska droppar var en till han och en i vattnet. Nu fick ju vi fixa detta. Mamma tog över traditionen och gjorde det med bravur. Detta är en skål för kommande fiske.
Härligt att få njuta av en vacker vår dag vid ett sådant underbart ställe som Suseån är. När man kommer från bilen möts man den härliga doften av en öppen eld med en kokande soppa på. Klubben har ett gäng med underbara medlemmar, en av dessa är vår kära Alexander som stod för dagens Soppa( Tack fina du).
Vi var ett gäng som satt runt brasan , mindes vår tidigare ordförande( min pappa) och njöt av den goda soppan.
Fisket då? Ja just en sådan här dag handla det mest om att får flugan att bli blöt, testa in kasttekniken och givetvis så hoppas man..... Det blev i alla fall ingen fisk för mig, men en härlig stund.
När jag står och får ut min fluga ser jag på andra sidan en brun sak som snurrade runt bland träden då markhöjd.. En mink som också kände att våren var här, kanske skrattade den åt oss då han/hon redan fått sin lunch.
Tussilagon var i blom,också ett fint vårtecken. När jag åker hem efter några timmar kände jag ett lugn i min kropp som jag inte haft på länge.
Jag ser fram emot nästa runda till vackra Suseån som är redan på lördag, då med ungdomarna/barnen i klubben.
Äntligen är fisket på gång på allvar och nu hoppas vi på ett riktigt skitfiske säsong..

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post224

Arvet

FiskehistorierSkapad av Leli sön, mars 29, 2015 17:28:31
" Må mina barn lägga mitt älskade flugspö, flugrulle,bra tafsmaterial och några laxflugor bredvid mig i min kista, så att jag får göra mina kast med det käraste jag äger i de sköna strömmar som jag tror skall finnas i de saligast boning.
Ty vad har jag annars där att göra? Den som inte detta förstå, må försöka lära sig denna min saliga tro och kärlek till flugfiskets brödraskap och den saliga framtid som väntar mig vid våra drömmas vatten"
Kenneth- för alltid stolt medlem i flugfiskets brödraskap

Detta är ett citat från en bok pappa skrev 2012 till sina barn. Denna fantastiska bok är ett härligt minne från vår pappa. Han ville får oss att minnas alla galna turer med och utan fiskespö.
Jag älskar flugfiske precis som pappa och lovade honom att bloggen ska leva vidare.
Både pappa och jag älskade att får våra barn/ungdomar att förstå att naturen och fiske är en helt avkopplande hobby i dagens samhälle.
Nu och framöver kommer jag att skriva ner alla mina äventyr med flugspöet.

  • Kommentarer(1)//www.laxfiskaren.se/#post223

Inbjudan juniorer i region syd/mitt till FlyCasting tävling den 5 april

FiskehistorierSkapad av Kenneth sön, januari 25, 2015 13:50:48

SFK laxen i Halmstad Inbjuder alla juniorer i region syd/mitt

på en inomhus tävling i FlyCasting den 5 april 2015

i klasserna

“Modifierad” Trout Distance, Trout Distance och Trout accuracy.

- Tid 10:00 – 12:30 för ev. kval och 13:30 -17:30 finaler

- plats Halmstad Arena.

SFK Laxen inbjuder alla ungdomar/juniorer till en ”Junior Castingtävling” den 5 april i Halmstad. Tanken med dagen är att det skall vara innehållsrik och glädjefylld där ungdomar/ juniorer kan träffas, utbyta erfarenhet och umgås på lika villkor samt väcka intresset för tävlingsformen Casting. Av denna orsak så kommer dagens castingregler att anpassas för juniorer/ ungdomar.

Till tävlingen förekommer ingen anmälnings avgift utan deltagandet är gratis för alla, däremot erfordras en föranmälan senast den 22 mars genom ett mail till leli@laxfiskaren.se För mer information ring 0733 016407, eller 070 607 58 95

För information så kommer SFK laxen under dagen att tillhandahålla någon form av förtäring för alla deltagare. Vidare kommer alla deltagare att erhålla en medalj för genomförd tävlig. I alla klasser kommer det att utdelas ett förstapris, ett andrapris och ett tredjepris. ( Vi i fiskeklubben Laxen i Halmstad har som övergripande mål att alla ungdomar skall kunna vara med på alla våra arrangemang oavsett föräldrarnas ekonomiska förutsättningar och av denna orsak står fiskeklubben Laxen för alla ungdomarnas/barnens kostnader – mat och övriga kostnader i samband med alla arrangemang.)

Tävlingens utformning

Då denna tävling enbart avser ungdomar/juniorer – upp till 20 år så kommer den utrustning som skall användas i tävlingen till viss del inte att följa Castingförbundets gällande tävlingsregler med avseende på spön och fluglina. Detta innebär att alla som deltar kommer att kasta med exakt samma utrustning vilken tillhandahålls av SFK Laxen under tävlingsdagen - med undantag för tävlingsklassen upp till 20 år i Trout Distance. – detta innebär således att tjejer och killa tävlar mot varandra i samma klass (I SFK Laxens verksamhet har alla ungdomar/barn lika värde - tjej som kille alla är lika välkomna. Vi gör ingen skillnad på människor oavsett funktionsnedsättning, religion eller etniskt ursprung. I föreningen har vi inga förhandskrav på dem som deltar utan alla är välkomna efter egna förutsättningar).

Tävlingsklasser ”modifierad” Trout Distance och Trout Distance

Tävlingen är i f yra klasser - upp till 12 år, 13-15 år, 16-18 år, samt upp till 20 år – i klass upp till 20 år kan alla tävla som är under 20 år. Med andra ord kommer det att tävlas i fyra klasser under dagen.

”modifierad” Trout Distance

Regler för tävlingen ”modifierad” Trout Distance.

Då denna tävling i första hand enbart är för juniorer upp till 18 år så kommer den utrustning som skall användas att anpassas för dem som tävlar. Detta innebär att alla som deltar kommer att kasta med exakt samma utrustning – spö 8,5 fot och lina klass 5 och tafs 2 meter 0,3 mm, fluga: Garn bit vilken tillhandahålls av SFK Laxen i Halmstad - ingen annan utrustning får användas.

Tävlingens utformning ”modifierad” Trout Distance.

Beroende på antalet deltagare kommer en ev. kvalomgång att genomföras så att det max kommer att vara åtta tävlande i var final. Kvalomgång och final kommer att genomföras efter lottnig och där de tävlande kastar ett kast var fortlöpande med samma utrustning – tävlande har max 2 min på sig att genomföra sitt kast. OBS - tävlingsutrustning skall lämnas till nästa tävlande på angiven plats och med angiven mängd fluglina ute

En tävlingsrunda består av att alla åtta deltagares kast är genomförd. Vid var tävling genomförs sex tävlingsrundor. För att ett kast ska godkännas måste flugan landa inom den markerade banan. Banans bredd är 5 m.

Vinnaren av tävlingsklassen är den som kastar längst – vid lika längd avgörs tävlingen av omkastning mellan dem som har samma längd till vinnare kan utses. Utrustning skall lämnas till nästa tävlande på angiven plats och med angiven fluglina ute

Trout Distance.

Regler för tävlingen Trout Distance.

I klass upp till 20 år – Trout Distance kan alla tävla som är under 20 år och här gäller:

Flugspö av valfritt märke och AFFTA klass, max längd 275,5 cm inkluderat produktionsavvikelser (9’=274,3 cm),

Fluglina: Valfri lina i AFFTA # 5 av Scientific Anglers Mastery expert distance comp. (120’) och Rio Gold Tournament (120’). Linan får inte modifieras på något sätt och ska hålla det längdmått som uppges av tillverkaren. Märkning av linan med tusch eller liknande är inte tillåtet.

Tafs: Monofilament, längden får ej överstiga 3,0 m. Valfri tafsspets.

Fluga: Garn bit

– För de som inte har utrustning men ändå önskar delta i denna gren tillhandahåller SFK laxen erforderligar prylar

Tävlingens utformning Trout Distance.

Beroende på antalet deltagare kommer en ev. kvalomgång att genomföras så att det max kommer att vara åtta tävlande i final. Kvalomgång och final kommer att genomföras efter lottnig och där de tävlar under 4 minuter. För att ett kast ska godkännas måste flugan landa inom den markerade banan. Banans bredd är 5 m. Vinnaren av tävlingsklassen är den som kastar längst – vid lika längd avgörs tävlingen av omkastning mellan dem som har samma längd till vinnare kan utses

Trout accuracy

Regler för tävlingen Trout accuracy.

Banan består av 4 st. mål där varje mål i sig består av 3 st. ringar med diametrarna 60-120-180 cm. Målen placeras slumpmässigt mellan 6 och 12 m från platån. Avstånden till måltavlorna ändras mellan kval och final. Platån där kastaren står är utmärkt och har måtten 1,2 m x 1,2 m.

Kastsekvens: Från vänster till höger. Ett kast på vardera mål. Sekvensen upprepas 4 gånger, detta ger totalt 16 kast.

Typ av kast: Överhandskast. Linlängden får bara ändras under luftkast. Vid start håller den tävlande flugan i handen och får inte ha mera fluglina utanför toppöglan är spöets längd.

Tid: 5 minuter.

Resultat: Träff räknas om flugan landar innanför eller på ringen. En träff på eller inom 60 cm-cirkeln ger 5 poäng, träff på eller inom 120cm-cirkeln ger 3 poäng och en träff på eller inom 180 cm-cirkeln ger 1 poäng.

Om två eller fler tävlande uppnår samma poängresultat avgörs tävlingen genom omkastning mellan dem som har samma poäng till vinnare kan utses.

Utrustning spö 8,5 fot och lina klass 5 och tafs 2 meter 0,3 mm, fluga: Garn bit vilken tillhandahålls av SFK Laxen i Halmstad - ingen annan utrustning får användas.

Tävlingens utformning Trout accuracy.

Beroende på antalet deltagare kommer en ev. kvalomgång att genomföras så att det max kommer att vara åtta tävlande i final. Kvalomgång och final kommer att genomföras efter lottnig och där de tävlar under max 5 minuter.

Problem med utrustningen

Om flugan eller tafsen lossnar, kan kastaren med hjälp av en medhjälpare ersätta flugan eller tafsen. Träffar eller längder uppnådda före händelsen räknas som giltiga. Tidtagningen stoppas ej i detta scenario.

Kastaren kan ta hjälp av en person åt gången att reda ut trassel eller sträcka ut linan.

Ett obegränsat antal flugor/garntussar kan användas.

Om defekt på utrustningen uppstår kan tidtagningen stoppas och kastaren kan få byta utrustning.

Som defekt på utrustning räknas exempelvis trasigt spö eller trasig spöring, linbrott(ej tafs). Kastaren får under kvarvarande tid utnyttja den nya utrustningen.

Kastarens uppförande

Det är obligatoriskt för varje kastare att uppträda med aktning och att visa gott sportsmanskap mot arrangörer, funktionärer och medtävlare. Osportsligt uppförande kommer att bli påtalat.

Om tillåtelse ges av tävlingsledningen är träning på tävlingsbanorna tillåten.

Kastare som inte åtlyder tävlingsledningen kommer att bli varnad och kan om han/hon fortsätter sin ohörsamhet bli diskvalificerad. En sådan diskvalificering gäller enbart för den senast utförda grenen. Upprepas ohörsamheten i eventuellt följande grenar kan kastare bli diskvalificerad för resten av tävlingen.

Varje kastare skall infinna sig på startplatsen vid första upprop. Tiden räknas direkt från det tidtagaren givit startsignal.

För alla grenar gäller att kastaren näst i tur kallas att göra sig i ordning för kast eller omgång.

I de fall nummerlappar tilldelas av tävlingsarrangören ska den bäras tydligt vid tävlandet.

Tävlingsledning

På tävling finnas en tävlingsledning vilken består av två personer samt en tävlingsjury på tre personer.

Protester

Varje deltagande kastare har rätt att protestera mot huvuddomares beslut. Protesten skall vara inlämnad senast 30 minuter efter att orsaken till en protest uppstått.

En protest mot tävlingsgenomförande måste lämnas innan tävlingen officiellt har avslutats.

Juryn skall så snart möjligt sammankallas och ett beslut huruvida protesten skall beaktas skall tas.

Övrig information

Rätt att delta i tävling som arrangeras av SFK laxen Halmstad har kastare som är medlem i någon sportfiskeklubb eller är medlem i förening ansluten till SCF. Alla föräldrar som önskar är välkomna att medverka i vår gemenskap denna dag med att stötta och hjälpa sina barn/ungdomar i sitt kastande.

Då vi denna dag har duktiga kastinstruktörer närvarande så finns det alltid möjlighet för dem som önskar få hjälp att förbättra sin kastteknik när tid så medger.

Vidare kommer under dagen Gunnar Rask Nielsen att instruera hur man hantera ett flugspö samt Niklas Eriksson – Svenska landslaget - tvåa i World Champion seatrout distance att visa hur man kastar långt.

OBS - Föreningar som är medlem i SCF – Svenska Casting Förbundet och har kostnader för resa, boende eller annat i samband med tävlingen kan söka Idrottslyftbidrag från Svenska Castingförbundet”.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post222

Nominering till alla sportfiskevänner

FiskehistorierSkapad av Kenneth ons, mars 26, 2014 23:28:10Nominering till alla mina sportfiske vänner att under 2014 inte ta mer fisk hem efter våra fisketurer än att den ryms på din stekpanna.

I dag är det en ny trend att nominera varandra till olika aktiviteter ex dricka ett glas öl eller liknande varför gör inte vi sportfiskare samma sak – nominera någon att vara aktsam om vårt fiskbestånd oavsett om det avser lax, öring, harr, sik, torsk eller sill.

lyssnade på ett föredrag av Gunnar Westrin på båtmässan i Göteborg för någon månad sedan. Ett attan så trevligt föredrag men det var ett par ord som gjorde störst intryck på mig och det var Gunnars fars förmaningsord till Gunnar – ”Ta aldrig hem mer fisk än den ryms i din stekpanna” – attan så kloka ord för dig och mig som älskar att sportfiska.

Av denna orsak Nominera jag dig min vän att följa Gunnars pappas råd – att jag under 2014 inte skall ta hem mer fisk än det ryms i min stekpanna.

Ni som antar min Nominering sänd den vidare till dina fiskekamrater och låt dem göra det samma. Lägg ut vackra bilder och rapporter på fb så får vi alla möjligheten se vad resultatet blir under ett år.

Skitfiske på er alla som antar min Nominering.  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post219

Klinkhåmer biot med CdC Parachute dun hackel fjäder

FiskehistorierSkapad av Kenneth tor, februari 27, 2014 19:24:53

I kväll bands det Klinkhåmer biot med CdC Parachute dun hackel fjäder – en ny skapelse för mig

Tack Johan Klingberg och tidningen Fly & tie för ert senaste nr med tema CdC – er tidning blir bättre och bättre för vart numer vilket gör den nu till ett måste för oss som älskar att binda en fluga.

CdC är mitt i dag absolut favoritmaterial vid bindandet av små härliga torrflugor till sommarens kamp med harr och öring.  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post216

Ja nu är årets mässa Flugfiskets Mästare och Lite till över

FiskehistorierSkapad av Kenneth tor, februari 27, 2014 13:37:33

Ja nu är årets mässa över – Årets mässa slog rekord med över 2 300 besökanden på en dag vilket är riktigt kul. Att arrangera en mässa som denna kräver mycket av klubbens medlemmar - men som någon sa det är värt var enda svettdroppe för attan vad kul vi har.

Jag måste sända ett stort tack till ALLA – utställare, föredragshållare och besökanden på mässan Flugfiskets Mästare och Lite till i Halmstad. Årets mässa var den mässa där vi hade ett fantastiskt bra och intressant program på från morgon till kväll – troligen det bästa program någonsin på de fem år vi har genomfört mässan. Möjligen var det ett för bra program så att alla besökanden hade svårt att hinna med att besöka utställarnas montrar.

Naturligtvis ger mässan mig mycket att fundera på vad som var bra, vad var mindre bra och vad som är dåligt. Ett problem som jag har med mässan är att det är gratis för besökanden, gratis för utställarna vilket gör att det förekommer en del utställare som i sista minut strunta att komma eller i bästa fall sänder ett mail kvällen innan vilket är synd om de besökanden som har planerat att prata med just den utställaren.

Vad som var extra kul i år att det nässtan var fullt på alla föredrag under dagen – otroligt men sant. Många utställare och besökanden utryckte ett erkännande på upplägget av mässan – gratis för alla och att det inte är en kränga mässa. Man utryckte sig som så att på denna mässa är det nästan enbart de riktigt intresserade som kommer vilket gör diskussioner under dagen extra kul för alla.

Diskussionen under dagen om Nissans tog extra fart när det pressenterades biotops tävlingen – Live Release 2014 Nissan enligt Atlantic Salmon Federation rekommendationer. Att Nissan har en ytterst svag laxstam och där många ifrågasätter om man skall bedriva fiske på detta bestånd gör att biotops tävlingen om att återsätta lax enligt Liv Release är ett bra sätta att uppmärksamma de som fiskar i Nissan om hur svagt laxbeståndet är. Denna diskussion kommer att fortsätter långt efter mässan vilket är riktigt bra och ett av målen med tävlingen.

Biotops tävlingen innebär att de som deltar i har en chansen att vinna fantastiska priser - En sportfiskeresa för en person till Scotland, River Dee värde 15 000 kr. samtidigt som han tar ansvar och bidrar till bevarandet av Atlantlaxen och havsöringen. Det skall bli intressant att följa diskussionen och följa tävlingen under fiskeåret 2014.

Och den lyckliga vinnaren till ABU:s fantastiska pris på Flugfiskets Mästare och Lite till den 22 feb i Halmstad är Lott L 55 vilken innehavs av Mikhail Volkov Halmstad- priset är överlämnat till en glad vinnare. Ett stort tack till ABU och till er alla som köpte lotter. Pengarna kommer att gå till någon typ av biotops vård i något vatten i Halmstads närområden.

Vi får se om vi i SFK Laxen har krafter att genomföra en ny mässa 2015.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post215
Nästa »