Laxfiskaren

Laxfiskaren

Om den här sidan!

Laxfiskaren berättar fiskehistorier och ibland finns det sanning bakom dem.

laxen@laxfiskaren.se

Åren

Sur tantenSkapad av Leli sön, december 10, 2017 23:14:33
Varför har jag inte skrivit i bloggen... Jag lovade att den skulle hållas igång, för vem skull?så i alla fall för min egen skull.
Jag blir en surtant och bara sur på mig själv.. Troligtvis har fiskeklubben tagit min energi och då inga blogg inlägg som följd.
Åren som går läker många sår, men alla minnen finns kvar. Minnen av pappa som alltid var min fiske vän och bästa vän.

Livet har tagit en ny vändning utan pappa och vi jobbar på detta.

Klubbens ungdomar är kvar, ett fantastiskt år 2017 lägger vi bakom oss.
Hajker som Kalv, Hökensås och Örekils älven..
Örekilsälven var en ny Hajk som var ett blött minne ( massor av regn).
En gammal medlem och även fiske vän till Pappa Per Nyqvist även kallad lille Pelle av pappa bjöd oss till Munkedal.
Vi fiskade Lax i två dagar med resultat. Min dotter Mariell tog sin första Lax ca 4 kg och lyckan var lika stor för mamma.
Per hade köpt en gård Brålands Gård, ett fantastiskt ställe. Här bodde vi i tält och i en stuga för de som ville ha tak över sig.
Hajken blev otroligt lyckad, bara stackars Janne som blev ett par bilnycklar fattigare.
Vi gör om detta nästa år i förhoppning på bättre väder, för det var mycket regn .

Gjorde även livets resa hösten 2016 och hösten 2017..
Hösten 2016 var jag i Skottland och fiskade i River dee. Vilken resa! Tina , Maria och jag. Vi fick full service och rundvandring i detta vackra land och genom denna underbara å. Fick många gånger berätta om vår fiskeklubb och ungdom sektion i Halmstad. Detta blev en lärdom för mig i alla fall i min engelska.. Fick även en lax på denna resa.

2017 åkte jag med mina storebröder till Nord Norge för Laxfiske. Kanske ännu bättre och vackrare. Bättre fiske och storslagen natur. Att fiska med mina bröder var nytt. Vi brukar inte fiska så mycket ihop, vi hade en super trevlig resa. Tänk var nöjd pappa är när vi alla tre fiskar och på ett gemensamt äventyr.
Resan var så underhållande och vi bestämde att detta ska göras om även 2018.
Jag ser fram emot 2018 och alla dessa äventyr.
Lycka är att får har hälsan i behåll för att möte fisket 2018.....

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post227

Fiske Hajk

ResedagbokSkapad av Leli sön, maj 24, 2015 20:20:14
Äntligen var det dax för hajk igen med fiskegänget i SFK Laxen. Alltid lika trevligt och enkelt att få vara med under dessa hajk helger.
Denna gången åkte vi till Kalv sjön och bodde i tält på campingen som finns i just Kalv.
Campingen som verkligen måste vara just nummer ett i service i Halland. Dessa underbara människor som äger den här campingen vill alltid vårt bästa när vi kommer. Starkt rekommendera jag ett besök på kalvs familjecamping.
Tälta i frost grader är kallt och denna maj som vi har nu är ju så grymt kall......
Fiske och paddling är bara så härlig kombination. Barnen/ungdomarna är ju också så otroligt duktiga på att just paddla. Det är ju ändå en konst att ibland får kanoten att gå dit man vill.
Fiske efter gädda har aldrig varit min starka sida, då jag faktiskt tycker dessa fiskar är rätt obehagliga. Så jag fiskade inte så frekvent och att jag inte fick något var jag mest glad över.
Några gäddor kom upp, men ändå sämre än vad vi brukar får på denna hajk. Kanske även gäddan tycker det är för kallt.
Tack alla trevliga föräldrar som finns och ställer upp på våra hajker.
Utan er blir det så mycket svårare, nästan omöjligt då vi är så många barn/ungdomar som är med. För varje år blir vi fler hela tiden, vilket bara är så kul.

Nu laddar vi upp för nästa hajk som kommer i september...

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post226

Casting Tävling Juniorer

FiskehistorierSkapad av Leli tor, april 23, 2015 22:45:32
Casting är det sportfiske?? Tävla och ungdomar?Ja varför inte...
Eftersom vi har en förening full med ungdomar/barn som älskar flugfiske var vi tvungna att testar Casting. Vi hade ju kört någon form av tävling innan men i amatör tappning. Nu skulle vi göra en stor Juniortävling med allt som hör till.
Hösten 2014 satte vi igång att planera och ville bjuda in föreningar i syd Sverige. Allt var klart arenan var bokad, priser, mat och vi skulle få proffs hjälp av Nicklas Eriksson och Gunnar Rask Nilsen. Båda dessa herrar är stora i sporten och det var en ära att få så fin hjälp, då vi kan ju typ inget.
Tävlingen skulle äga rum i April och inbjudan var skickad, nu var det bara att vänta och se hur många som skulle anmäla sig.
I mars gick pappa bort hastigt,han som var en stor del av planeringen inför denna tävling . Att genomföra en tävling kändes långt borta mitt i sorgen.
Nicklas som jag även har äran att jobba med blev en stort stöd för att kunna genomföra den. Han menade att vi kör en test och gör inte detta till en stor sak. Vi kör lite träning på fm och en lätt tävling på em i två grenar.
Då vi hade ett gäng från Trelleborg som ville komma upp och delta blev detta ett bra beslut. Dels för att se om man kan ha en inomhustävling och om lokalen fungerade. Hur skulle ett upplägg för en juniortävling se ut och hur långt kan ungdomar klara som bara bedrivit flugkastning som en fiskeaktivitet.
Dagen blev kanon trevlig med utbytte mellan föreningar och ungdomar/barn som fick upp ögonen för just sporten Casting.
Gunnar och Nicklas delade upp gänget i två grupper och finslipade på deras teknik. På em körde vi en tävling i två grenar, distans och precision. Häftigt att se dessa ungdomar kastar så långt efter att just bara fått tekniken justerad.
Alla som var där tyckte att Casting var riktigt kul och kanske i framtiden har vi nya castingexperter.
Tänk att tekniken kan avgöra ett flugkast så otroligt mycket, alla körde distansen på samma spö och lina ändå kan det skilja så i längd.
Stort tack till alla som medverkade och framförallt till Gunnar och Nicklas.

  • Kommentarer(1)//www.laxfiskaren.se/#post225

Minnesdag 1 April

FiskehistorierSkapad av Leli ons, april 01, 2015 20:55:30
Idag är det en speciell dag för oss sportfiskare det är premiär. Pappa älskade denna dag och att få njuta av den i Suseån. Traditioner som alltid finns, som han alltid gjorde var att skåla in våren med Gammel Dansk. Dessa himmelska droppar var en till han och en i vattnet. Nu fick ju vi fixa detta. Mamma tog över traditionen och gjorde det med bravur. Detta är en skål för kommande fiske.
Härligt att få njuta av en vacker vår dag vid ett sådant underbart ställe som Suseån är. När man kommer från bilen möts man den härliga doften av en öppen eld med en kokande soppa på. Klubben har ett gäng med underbara medlemmar, en av dessa är vår kära Alexander som stod för dagens Soppa( Tack fina du).
Vi var ett gäng som satt runt brasan , mindes vår tidigare ordförande( min pappa) och njöt av den goda soppan.
Fisket då? Ja just en sådan här dag handla det mest om att får flugan att bli blöt, testa in kasttekniken och givetvis så hoppas man..... Det blev i alla fall ingen fisk för mig, men en härlig stund.
När jag står och får ut min fluga ser jag på andra sidan en brun sak som snurrade runt bland träden då markhöjd.. En mink som också kände att våren var här, kanske skrattade den åt oss då han/hon redan fått sin lunch.
Tussilagon var i blom,också ett fint vårtecken. När jag åker hem efter några timmar kände jag ett lugn i min kropp som jag inte haft på länge.
Jag ser fram emot nästa runda till vackra Suseån som är redan på lördag, då med ungdomarna/barnen i klubben.
Äntligen är fisket på gång på allvar och nu hoppas vi på ett riktigt skitfiske säsong..

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post224

Arvet

FiskehistorierSkapad av Leli sön, mars 29, 2015 17:28:31
" Må mina barn lägga mitt älskade flugspö, flugrulle,bra tafsmaterial och några laxflugor bredvid mig i min kista, så att jag får göra mina kast med det käraste jag äger i de sköna strömmar som jag tror skall finnas i de saligast boning.
Ty vad har jag annars där att göra? Den som inte detta förstå, må försöka lära sig denna min saliga tro och kärlek till flugfiskets brödraskap och den saliga framtid som väntar mig vid våra drömmas vatten"
Kenneth- för alltid stolt medlem i flugfiskets brödraskap

Detta är ett citat från en bok pappa skrev 2012 till sina barn. Denna fantastiska bok är ett härligt minne från vår pappa. Han ville får oss att minnas alla galna turer med och utan fiskespö.
Jag älskar flugfiske precis som pappa och lovade honom att bloggen ska leva vidare.
Både pappa och jag älskade att får våra barn/ungdomar att förstå att naturen och fiske är en helt avkopplande hobby i dagens samhälle.
Nu och framöver kommer jag att skriva ner alla mina äventyr med flugspöet.

  • Kommentarer(1)//www.laxfiskaren.se/#post223

Inbjudan juniorer i region syd/mitt till FlyCasting tävling den 5 april

FiskehistorierSkapad av Kenneth sön, januari 25, 2015 13:50:48

SFK laxen i Halmstad Inbjuder alla juniorer i region syd/mitt

på en inomhus tävling i FlyCasting den 5 april 2015

i klasserna

“Modifierad” Trout Distance, Trout Distance och Trout accuracy.

- Tid 10:00 – 12:30 för ev. kval och 13:30 -17:30 finaler

- plats Halmstad Arena.

SFK Laxen inbjuder alla ungdomar/juniorer till en ”Junior Castingtävling” den 5 april i Halmstad. Tanken med dagen är att det skall vara innehållsrik och glädjefylld där ungdomar/ juniorer kan träffas, utbyta erfarenhet och umgås på lika villkor samt väcka intresset för tävlingsformen Casting. Av denna orsak så kommer dagens castingregler att anpassas för juniorer/ ungdomar.

Till tävlingen förekommer ingen anmälnings avgift utan deltagandet är gratis för alla, däremot erfordras en föranmälan senast den 22 mars genom ett mail till leli@laxfiskaren.se För mer information ring 0733 016407, eller 070 607 58 95

För information så kommer SFK laxen under dagen att tillhandahålla någon form av förtäring för alla deltagare. Vidare kommer alla deltagare att erhålla en medalj för genomförd tävlig. I alla klasser kommer det att utdelas ett förstapris, ett andrapris och ett tredjepris. ( Vi i fiskeklubben Laxen i Halmstad har som övergripande mål att alla ungdomar skall kunna vara med på alla våra arrangemang oavsett föräldrarnas ekonomiska förutsättningar och av denna orsak står fiskeklubben Laxen för alla ungdomarnas/barnens kostnader – mat och övriga kostnader i samband med alla arrangemang.)

Tävlingens utformning

Då denna tävling enbart avser ungdomar/juniorer – upp till 20 år så kommer den utrustning som skall användas i tävlingen till viss del inte att följa Castingförbundets gällande tävlingsregler med avseende på spön och fluglina. Detta innebär att alla som deltar kommer att kasta med exakt samma utrustning vilken tillhandahålls av SFK Laxen under tävlingsdagen - med undantag för tävlingsklassen upp till 20 år i Trout Distance. – detta innebär således att tjejer och killa tävlar mot varandra i samma klass (I SFK Laxens verksamhet har alla ungdomar/barn lika värde - tjej som kille alla är lika välkomna. Vi gör ingen skillnad på människor oavsett funktionsnedsättning, religion eller etniskt ursprung. I föreningen har vi inga förhandskrav på dem som deltar utan alla är välkomna efter egna förutsättningar).

Tävlingsklasser ”modifierad” Trout Distance och Trout Distance

Tävlingen är i f yra klasser - upp till 12 år, 13-15 år, 16-18 år, samt upp till 20 år – i klass upp till 20 år kan alla tävla som är under 20 år. Med andra ord kommer det att tävlas i fyra klasser under dagen.

”modifierad” Trout Distance

Regler för tävlingen ”modifierad” Trout Distance.

Då denna tävling i första hand enbart är för juniorer upp till 18 år så kommer den utrustning som skall användas att anpassas för dem som tävlar. Detta innebär att alla som deltar kommer att kasta med exakt samma utrustning – spö 8,5 fot och lina klass 5 och tafs 2 meter 0,3 mm, fluga: Garn bit vilken tillhandahålls av SFK Laxen i Halmstad - ingen annan utrustning får användas.

Tävlingens utformning ”modifierad” Trout Distance.

Beroende på antalet deltagare kommer en ev. kvalomgång att genomföras så att det max kommer att vara åtta tävlande i var final. Kvalomgång och final kommer att genomföras efter lottnig och där de tävlande kastar ett kast var fortlöpande med samma utrustning – tävlande har max 2 min på sig att genomföra sitt kast. OBS - tävlingsutrustning skall lämnas till nästa tävlande på angiven plats och med angiven mängd fluglina ute

En tävlingsrunda består av att alla åtta deltagares kast är genomförd. Vid var tävling genomförs sex tävlingsrundor. För att ett kast ska godkännas måste flugan landa inom den markerade banan. Banans bredd är 5 m.

Vinnaren av tävlingsklassen är den som kastar längst – vid lika längd avgörs tävlingen av omkastning mellan dem som har samma längd till vinnare kan utses. Utrustning skall lämnas till nästa tävlande på angiven plats och med angiven fluglina ute

Trout Distance.

Regler för tävlingen Trout Distance.

I klass upp till 20 år – Trout Distance kan alla tävla som är under 20 år och här gäller:

Flugspö av valfritt märke och AFFTA klass, max längd 275,5 cm inkluderat produktionsavvikelser (9’=274,3 cm),

Fluglina: Valfri lina i AFFTA # 5 av Scientific Anglers Mastery expert distance comp. (120’) och Rio Gold Tournament (120’). Linan får inte modifieras på något sätt och ska hålla det längdmått som uppges av tillverkaren. Märkning av linan med tusch eller liknande är inte tillåtet.

Tafs: Monofilament, längden får ej överstiga 3,0 m. Valfri tafsspets.

Fluga: Garn bit

– För de som inte har utrustning men ändå önskar delta i denna gren tillhandahåller SFK laxen erforderligar prylar

Tävlingens utformning Trout Distance.

Beroende på antalet deltagare kommer en ev. kvalomgång att genomföras så att det max kommer att vara åtta tävlande i final. Kvalomgång och final kommer att genomföras efter lottnig och där de tävlar under 4 minuter. För att ett kast ska godkännas måste flugan landa inom den markerade banan. Banans bredd är 5 m. Vinnaren av tävlingsklassen är den som kastar längst – vid lika längd avgörs tävlingen av omkastning mellan dem som har samma längd till vinnare kan utses

Trout accuracy

Regler för tävlingen Trout accuracy.

Banan består av 4 st. mål där varje mål i sig består av 3 st. ringar med diametrarna 60-120-180 cm. Målen placeras slumpmässigt mellan 6 och 12 m från platån. Avstånden till måltavlorna ändras mellan kval och final. Platån där kastaren står är utmärkt och har måtten 1,2 m x 1,2 m.

Kastsekvens: Från vänster till höger. Ett kast på vardera mål. Sekvensen upprepas 4 gånger, detta ger totalt 16 kast.

Typ av kast: Överhandskast. Linlängden får bara ändras under luftkast. Vid start håller den tävlande flugan i handen och får inte ha mera fluglina utanför toppöglan är spöets längd.

Tid: 5 minuter.

Resultat: Träff räknas om flugan landar innanför eller på ringen. En träff på eller inom 60 cm-cirkeln ger 5 poäng, träff på eller inom 120cm-cirkeln ger 3 poäng och en träff på eller inom 180 cm-cirkeln ger 1 poäng.

Om två eller fler tävlande uppnår samma poängresultat avgörs tävlingen genom omkastning mellan dem som har samma poäng till vinnare kan utses.

Utrustning spö 8,5 fot och lina klass 5 och tafs 2 meter 0,3 mm, fluga: Garn bit vilken tillhandahålls av SFK Laxen i Halmstad - ingen annan utrustning får användas.

Tävlingens utformning Trout accuracy.

Beroende på antalet deltagare kommer en ev. kvalomgång att genomföras så att det max kommer att vara åtta tävlande i final. Kvalomgång och final kommer att genomföras efter lottnig och där de tävlar under max 5 minuter.

Problem med utrustningen

Om flugan eller tafsen lossnar, kan kastaren med hjälp av en medhjälpare ersätta flugan eller tafsen. Träffar eller längder uppnådda före händelsen räknas som giltiga. Tidtagningen stoppas ej i detta scenario.

Kastaren kan ta hjälp av en person åt gången att reda ut trassel eller sträcka ut linan.

Ett obegränsat antal flugor/garntussar kan användas.

Om defekt på utrustningen uppstår kan tidtagningen stoppas och kastaren kan få byta utrustning.

Som defekt på utrustning räknas exempelvis trasigt spö eller trasig spöring, linbrott(ej tafs). Kastaren får under kvarvarande tid utnyttja den nya utrustningen.

Kastarens uppförande

Det är obligatoriskt för varje kastare att uppträda med aktning och att visa gott sportsmanskap mot arrangörer, funktionärer och medtävlare. Osportsligt uppförande kommer att bli påtalat.

Om tillåtelse ges av tävlingsledningen är träning på tävlingsbanorna tillåten.

Kastare som inte åtlyder tävlingsledningen kommer att bli varnad och kan om han/hon fortsätter sin ohörsamhet bli diskvalificerad. En sådan diskvalificering gäller enbart för den senast utförda grenen. Upprepas ohörsamheten i eventuellt följande grenar kan kastare bli diskvalificerad för resten av tävlingen.

Varje kastare skall infinna sig på startplatsen vid första upprop. Tiden räknas direkt från det tidtagaren givit startsignal.

För alla grenar gäller att kastaren näst i tur kallas att göra sig i ordning för kast eller omgång.

I de fall nummerlappar tilldelas av tävlingsarrangören ska den bäras tydligt vid tävlandet.

Tävlingsledning

På tävling finnas en tävlingsledning vilken består av två personer samt en tävlingsjury på tre personer.

Protester

Varje deltagande kastare har rätt att protestera mot huvuddomares beslut. Protesten skall vara inlämnad senast 30 minuter efter att orsaken till en protest uppstått.

En protest mot tävlingsgenomförande måste lämnas innan tävlingen officiellt har avslutats.

Juryn skall så snart möjligt sammankallas och ett beslut huruvida protesten skall beaktas skall tas.

Övrig information

Rätt att delta i tävling som arrangeras av SFK laxen Halmstad har kastare som är medlem i någon sportfiskeklubb eller är medlem i förening ansluten till SCF. Alla föräldrar som önskar är välkomna att medverka i vår gemenskap denna dag med att stötta och hjälpa sina barn/ungdomar i sitt kastande.

Då vi denna dag har duktiga kastinstruktörer närvarande så finns det alltid möjlighet för dem som önskar få hjälp att förbättra sin kastteknik när tid så medger.

Vidare kommer under dagen Gunnar Rask Nielsen att instruera hur man hantera ett flugspö samt Niklas Eriksson – Svenska landslaget - tvåa i World Champion seatrout distance att visa hur man kastar långt.

OBS - Föreningar som är medlem i SCF – Svenska Casting Förbundet och har kostnader för resa, boende eller annat i samband med tävlingen kan söka Idrottslyftbidrag från Svenska Castingförbundet”.

  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post222

Fisketidningar och annonser

Sur gubbeSkapad av Kenneth mån, maj 19, 2014 19:17:05Fick i vecka tre fiske tidningar
- och skall jag vara ärlig så kunde jag vara utan en del av dem.

Först är det märkligt att Allt om Flugfiske, Fiskejournalen och tidningen Fly&tie kommer samma vecka – vilken idiotisk planering det måste vara på dessa tre tidningars redaktion att sända ut tidningarna samma vecka och om man betänker att det är samma ägare – Aller Media tidningar så blir idiotin ännu mer tydlig. Det är inte konstigt att man har svårt med lönsamheten på tidningarna med denna planering.

I mitt tycke är det i dag näst intill skräptidningar dessa tidningar som enbart innehåller en massa annonser som jag för sura pengar betala för att läsa. Inte ens tidningen Fly&tie som tidigare har varit ok är i dag i mitt tycke värd de 99 kronor som tidningen kostar. Jag förstår att det är svårt att få lönsamhet i en liten tidning utan annonser men när tidningarna som i dag nästan uteslutande är just annonser kan man undra tidningarnas värde. Att dessa tidningar samtidigt oftast översållas med artiklar om exklusive fiske i främmande länder så tappar jag intresset.

När attan kommer någon att ta fram en tidning om flugfiske, flugbindning, materialkännedom och var och när jag använder flugorna – alltså presentations teknik av flugorna det är ju det här vi som älskar flugfiske behöver.

Nu skall det trots allt minskas i detta tidningsflöde då förlaget Aller Media tidningar har beslutat att tidningen Allt om Flugfiske och tidningen Fly&tie skall bli en gemensam tidning. Sammanslagningen kommer att gälla från och med den 11 sep då Fly&tie skall ingå med en egen avdelning i Allt om Flugfiske.

Man skryter med att tidningen skall komma ut med sex nr/år och att tidningen under högsäsong kommer att vara tjockare – hela 108 sidor! - Vilket attans trams och fals marknadsföring – dagens tidning Fly&tie är på 100 sidor och Allt om Flugfiske är på 92 sidor – den nya tidningen kommer att innehålla både reportage, pryltestsamt flugbindning samt en attans stor mängd reklam. Inte attan får jag som prenumerera på både tidningarna mer läsvärt med denna sammanslagning. – Enligt uppgift skall Fly&tie delen vara på 25 sidor med inriktning på flugbindning men vad då hur kan detta bli mer än i dag?

– Man skryter med att alla prenumeranter skall automatiskt få den nya tidningen samt ett extra numer utan kostnad – men hallå vi som prenumerera på båda tidningarna vad händer med oss – blir det enbart en extra tidning även här.

Säg som det är - tidningarna har inte ekonomisk bärighet var för sig och att man således nu har bestämt sig för att lägga ner tidningen Fly&tie och flytta flugbindningen till tidningen Allt om Flugfiske samt försköna detta med en massa vilseledande text.

Trams och fals marknadsföring är det i mina ögon.

Ok jag vet att det är jag som är tokig som presumera på dessa tidningar och får skylla mig själv men nog attan ----  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post221

BroPass – Öresundsbron Konsortiet ett skämt som man blir grundlurad av

Sur gubbeSkapad av Kenneth tor, april 24, 2014 14:52:35

BroPass – Öresundsbron Konsortiet ett skämt som man blir grundlurad av

Var en sväng till Tyskland i går och inköpte en del himmelska droppa. Att det blev en del kan alla förstå då det i mitt fall vankas fest med många gäster den 24 maj.

För ett år sedan blev jag kund hos Öresundsbro konsortiet och tog ut ett bro pass som ev kunde vara bra att ha vid resor till Danmark och Tyskland.

När jag och några vänner nu planerade att inköpa en del himmelska droppa i Tyskland kom Bro pass på tal och att det går att använda vid resa på färjan Helsingbor/Helsingör och Rödby /Pytgartd

Vis tusan gick det men till ett pris som var femtio procent dyrare än ordinarie resande - EasyGo som ingår med Bro Pass är en gratisservice, som man har tillgång till när man har ett BroPass.

Ok på deras hemsida när man lusläser stå att man skall undersöka Kontrollera priset hemifrån och att priser och villkor varierar från betalningsanläggning till betalningsanläggning

Men vem fan gör detta – i mitt fal trodde jag i min enfald att har man ett samarbete med andra så skall det gagna kunden inte tvärt om. Det är som om jag använder mitt Visa kort när jag handla – kanon bra men du får betala femtio procent mer för varan – eller om du använder ditt BroPass vid vistelse i Köpenhamn så är du extra välkommen då vi tar femtio procent mer betalt av dig.

Nej alla vänner – akta er för BroPass - skämtet du blir som jag grundlurad.  • Kommentarer(0)//www.laxfiskaren.se/#post220
Nästa »